Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στα χέρια της Αστυνομίας η οποία άρχισε άμεσα δράση, βρίσκεται πλέον η υπόθεση με τα σκάνδαλα στην Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι ύστερα από καταγγελία που υπέβαλε χθες (08/03) ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα. Σήμερα υπέβαλαν καταγγελία και οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μοναχοί. Η Αστυνομία απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των δύο μοναχών ότι δεν τους επιτράπηκε χθες βράδυ να καταθέσουν καταγγελία στην Αστυνομία.

Η πρώτη καταγγελία έγινε χθες από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα από τον οποίο λαμβανόταν κατάθεση ψες μέχρι αργά το βράδυ, όπως δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου. Ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως χθες το απόγευμα εκφράστηκε η πρόθεση εκ μέρους του Μητροπολίτη για υποβολή καταγγελίας, με ανακριτές της Υ.Δ.Ο.Ε. να μεταβαίνουν στη Μητρόπολη και να λαμβάνουν πολύωρη κατάθεση από τον Μητροπολίτη. Τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο Μητροπολίτης θα αξιολογηθούν, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της Αστυνομίας. 

Υπέδειξε ωστόσο ότι η καταγγελία του Μητροπολίτη Ησαΐα είναι οικονομικής φύσεως, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι οι έρευνες είναι στο αρχικό στάδιο και αναμένεται πως θα υπάρξει ανακριτικό εργό. Σήμερα και αύριο, σημείωσε θα ληφθούν πρόσθετες καταθέσεις για να διαφανεί ποια αδικήματα προκύπτουν ενώ αναμένεται ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι μοναχοί θα κληθούν για κατάθεση. 

Ανέφερε ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία, τόσο με τον Αρχηγό Αστυνομίας, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο και η Αστυνομία ανέμενε μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο.

Και καταγγελία μοναχών κατά Ησαΐα

Οι δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, φέρονται να μετέβησαν χθες γύρω στα μεσάνυχτα στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας για να υποβάλουν καταγγελία κατά του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους δύο μοναχούς ότι οι ανακριτές της υπόθεσης θα επικοινωνήσουν μαζί τους και θα τους καλέσουν για κατάθεση πράγμα που έγινε εντός της σημερινής μέρας.

Ενώπιον Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου οι δύο μοναχοί 

Όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, θα βρεθούν το συντομότερο δυνατό και ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου οι δύο μοναχοί που εμπλέκονται στην υπόθεση που σόκαρε την κοινωνία της Κύπρου και αφορά σκάνδαλα οικονομικής και ηθικής φύσεως

Υπενθυμίζεται ότι, χθες συνήλθε εκτάκτως σε βαρύ κλίμα στις 10 το πρωί η Ιερά Σύνοδος, όπου για δύο και πλέον ώρες ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας, ενημέρωνε για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην απόφαση για επιβολή της ποινής της αργίας στους δύο μοναχούς και στο κλείσιμο της Μονής.

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τέθηκε και το έγγραφο που υπέγραψαν οι μοναχοί και στο οποίο παραδέχονταν ότι υπέπεσαν σε παραπτώματα, ζητώντας οι ίδιοι την καθαίρεσή τους, αλλά και η μεταγενέστερη επιστολή των δικηγόρων τους, στην οποία αναφερόταν ότι με εκφοβισμό και απειλές εξαναγκάστηκαν να  υπογράψουν.

Η Ιερά Σύνοδος στις 12.30 διέκοψε την συνεδρία και κάλεσε διά τηλεφώνου και με τρία μηνύματα τους δύο μοναχούς να παραστούν στο δεύτερο μέρος της, που θα άρχιζε περίπου στις 2.30. Οι μοναχοί ωστόσο αρνήθηκαν και δεν παρέστησαν και πλέον αναλαμβάνει το Συνοδικό Δικαστήριο, του οποίου Προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου, με οδηγίες όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, οι δύο μοναχοί επανήλθαν με νέα ανακοίνωση διά των δικηγόρων τους, επαναλαμβάνοντας ότι η παραδοχή τους εξασφαλίστηκε με παράνομα μέσα και μεθόδους, μετά από 14ωρη εξαντλητική ανάκρισή τους, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε ροζ σκάνδαλο, το οποίο όπως αναφέρουν άλλον αφορά.

Αποφασισμένη να επιφέρει κάθαρση στους κόλπους της εκκλησίας δήλωσε παράλληλα η Ιερά Σύνοδος, καλώντας τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει πράξεις και συμπεριφορές κληρικών ή μοναχών που δεν συνάδουν στο σχήμα και την υπηρεσία τους.

Η Μονή Οσίου Αββακούμ σημειώνεται ότι θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και την λήψη τελεσίδικης απόφασης.