Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ωδσ

Aγκυροβολημένο ανοικτά της Λάρνακας το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια και εντός των επόμενων ωρών θα αναχωρήσει για τη Λωρίδα της Γάζας. Αισιόδοξος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος ανέφερε πως αναμένεται να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση «Αμάλθεια».

Η πρώτη μεταφορά βοήθειας θα γίνει με πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία προμηθεύτηκε προϊόντα και από την κυπριακή αγορά.

Τη διαδικασία φόρτωσης επέβλεπαν ισραηλινοί παρατηρητές, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι ο μηχανισμός είναι αποτελεσματικός και σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας, τα οποία είχε εγείρει το Τελ Αβίβ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου "Αμάλθεια" καταρτίστηκε ήδη πλάνο, ώστε να επιτευχθεί ροή βοήθειας προς τη Γάζα.

Για υλοποίηση του σχεδιασμού, τα εμπλεκόμενα μέρη ενοικίασαν πλοίο το οποίο θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Κύπρος-Γάζα, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, μεταξύ των προβλημάτων που ξεπεράστηκαν ήταν και εμπόδια τα οποία επιχείρησε να θέσει η Τουρκία, προς εμπλεκόμενους όπως η Ουάσινγκτον, ώστε να μην μεταφερθεί βοήθεια μέσω Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι, δύο φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, έχουν μεταφερθεί εδώ και μέρες στο λιμάνι Λάρνακας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια" και αναμένεται και τρίτο.

Την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια", ανακοίνωσαν επισήμως το μεσημέρι, από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.