Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ψήφος εμπιστοσύνης και παγκόσμια αναγνώριση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου, για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία. Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το που ο Αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει την προβλήτα εκφόρτωσης της βοήθειας στη Γάζα.

Ο θαλάσσιος διάδρομος προς Γάζα είναι πλέον γεγονός. Κυπριακή Δημοκρατία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Γερμανία – Ελλάδα – Ιταλία- Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα, σε κοινή δήλωση τους, «την Υιοθέτηση της Ενεργοποίησης του Θαλάσσιου Διαδρόμου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα, για την παροχή εξαιρετικά αναγκαίων, επιπρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης".

Αναφέρεται επίσης, ότι το θέμα είναι περίπλοκο και προστίθεται πως ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί και πρέπει να είναι μέρος μιας βιώσιμης προσπάθειας αύξησης της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω όλων των πιθανών διόδων.

«Η ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια, η οποία περιγράφει τον μηχανισμό για την ασφαλή αποστολή βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα, δια θαλάσσης, ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου».

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δεινή, με αθώες οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιών να βρίσκονται σε απόγνωση για κάλυψη βασικών αναγκών.

«Μαζί, τα κράτη μας προτίθενται να οικοδομήσουν σε αυτό το μοντέλο για την παροχή επιπρόσθετης σημαντικής βοήθειας δια θαλάσσης, εργαζόμενα σε συντονισμό με την Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, Sigrid Kaag, η οποία είναι εντεταλμένη βάσει του Ψηφίσματος ΣΑ ΟΗΕ 2720 να διευκολύνει, να συντονίσει, να εποπτεύσει και να επιβεβαιώσει  τη ροή βοήθειας στη Γάζα».

Η Κύπρος, προστίθεται θα συγκαλέσει σύντομα συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων, για να συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί αυτό το θαλάσσιο κανάλι, συμπληρώνοντας χερσαίες και εναέριες διόδους, συμπεριλαμβανομένων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Ισραήλ για να επεκτείνουμε τις χερσαίες παραδόσεις, εμμένοντας στη διευκόλυνση περισσότερων διόδων και στο άνοιγμα επιπρόσθετων σημείων διέλευσης για να μεταφερθεί περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους».

Γίνεται επίσης αναφορά στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιχείρηση επείγουσας έκτακτης ανάγκης, της οποίας ηγούνται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τη δημιουργία προσωρινής αποβάθρας στη Γάζα, σε στενό συντονισμό με την Κυβέρνηση του Ισραήλ. Την δημιουργία της προσωρινής προβλήτας είχε ανακοινώσει χθες βράδυ σε ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι η προστασία και διάσωση αθώων ζωών αποτελεί προτεραιότητα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια προς τη Γάζα, αλλά και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα δεχθούν πυρά.

«Απόψε, δίνω άμεσες εντολές στον στρατό των ΗΠΑ να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο στις ακτές της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Αμερικανική μπότα δεν θα πατήσει στο έδαφος. Αυτή η προσωρινή προβλήτα θα επιτρέψει τη μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα κάθε μέρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αφού ο αμερικανικός σχεδιασμός στηρίζεται πάνω στην «Πρωτοβουλία Αμάλθεια» που είχε προτείνει η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων και η νέα αυτή σημαντική πρωτοβουλία θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί. Ερωτώμενος για τους κινδύνους ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε την πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό που υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής πλευράς, της Κύπρου και του Ισραήλ.