Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σζ

Πάνω από 500 χρόνια αφού ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, μία ακαδημαϊκός πιστεύει ότι έχει ξετυλίξει το μυστήριο σχετικά με το φόντο ενός από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο.

Οι ιστορικοί τέχνης έχουν συζητήσει εδώ και καιρό το τοπίο του έργου, κάνοντας εικασίες για τις τοποθεσίες που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά η γεωλόγος και Ιταλίδα ειδικός της Αναγέννησης Ann Pizzorusso πιστεύει ότι το εντόπισε στο Lecco στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τη μελετήτρια, η τοξωτή γέφυρα που απεικονίζεται στον πίνακα αντιστοιχεί στην Ponte Azzone Visconti του 14ου αιώνα, παρόλο που προηγούμενες θεωρίες την είχαν συνδέσει με παρόμοιες κατασκευές σε άλλες ιταλικές πόλεις, όπως το Arezzo και το Bobbio.

 

Η Pizzorusso δεν είναι το πρώτο άτομο που ισχυρίστηκε ότι έλυσε το μυστήριο, αλλά επικαλείται τις γνώσεις της στη γεωλογία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Η γεωλόγος διαπίστωσε ότι οι βραχώδεις σχηματισμοί στο Lecco ήταν ασβεστόλιθοι, που ταίριαζαν με αυτό που απεικονίζεται πίσω από την διάσημη Μόνα Λίζα.

«Όταν κοιτάζεις τη Μόνα Λίζα, βλέπεις αυτό το μέρος του ποταμού Άντα, και βλέπεις μια άλλη λίμνη πίσω της, που φαίνεται τέλεια κάτω από αυτά τα πριονισμένα βουνά», είπε από το σημείο όπου θα μπορούσε να είχε ζωγραφιστεί η σκηνή.

Πηγή: CNN Greece