Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο η ευθύνη διερεύνησης της υπόθεσης σοκ που εμπλέκει σε οικονομικής και ηθικής φύσεως σκάνδαλα, δύο μοναχούς της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Μια υπόθεση που σόκαρε την κοινωνία της Κύπρου και σείει συθέμελα την Εκκλησία.

 

Πριν από λίγο η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι, μετά από καταγγελία που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα (08/03) η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, έχει αρχίσει τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με συγκεκριμένο Μοναστήρι, στην επαρχία Λευκωσίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε εκτάκτως στις 10 το πρωί. Το κλίμα βαρύ, όπως διαφαίνεται και από τις εικόνες. Για δύο και πλέον ώρες, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας, ενημέρωνε για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην απόφαση για επιβολή της ποινής της αργίας στους δύο μοναχούς και στο κλείσιμο της Μονής, παραθέτοντας μάλιστα τα στοιχεία και το μαρτυρικό υλικό που έχει στην κατοχή του. Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τέθηκε και το έγγραφο που υπέγραψαν οι μοναχοί και στο οποίο παραδέχονταν ότι υπέπεσαν σε παραπτώματα, ζητώντας οι ίδιοι την καθαίρεσή τους, αλλά και η μεταγενέστερη επιστολή των δικηγόρων τους, στην οποία αναφερόταν ότι με εκφοβισμό και απειλές εξαναγκάστηκαν να  υπογράψουν.

Η Ιερά Σύνοδος στις 12.30 διέκοψε την συνεδρία και κάλεσε διά τηλεφώνου και με τρία μηνύματα τους δύο μοναχούς να παραστούν στο δεύτερο μέρος της, που θα άρχιζε περίπου στις 2.30. Οι μοναχοί ωστόσο αρνήθηκαν και δεν παρέστησαν και πλέον αναλαμβάνει το Συνοδικό Δικαστήριο, του οποίου Προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου, με οδηγίες όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, οι δύο μοναχοί επανήλθαν με νέα ανακοίνωση διά των δικηγόρων τους, επαναλαμβάνοντας ότι η παραδοχή τους εξασφαλίστηκε με παράνομα μέσα και μεθόδους, μετά από 14ωρη εξαντλητική ανάκρισή τους, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε ροζ σκάνδαλο, το οποίο όπως αναφέρουν άλλον αφορά.

Αποφασισμένη να επιφέρει κάθαρση στους κόλπους της εκκλησίας δηλώνει παράλληλα η Ιερά Σύνοδος, καλώντας τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει πράξεις και συμπεριφορές κληρικών ή μοναχών που δεν συνάδουν στο σχήμα και την υπηρεσία τους.

Η Μονή Οσίου Αββακούμ θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και την λήψη τελεσίδικης απόφασης.