Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος η οποία εξέτασε το σκάνδαλο μεγατόνων στην Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Δεν παρεβρέθηκαν οι δύο εμπλεκόμενοι μοναχοί, παρόλο που κλητεύθηκαν. Με απόφαση της Συνόδου οι δύο μοναχοί παραπέμπονται στο εξαμελές εκκλησιαστικό δικαστήριο.

Επιδίωξη του Αρχιεπίσκοπου είναι να κλείσει το συντομότερο το ζήτημα για να μην σκανδαλίζονται οι πολίτες, ανέφερε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, μετά την ολοκλήρωση του Συνοδικού Δικαστηρίου, εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα, ενώ αποφασίστηκε όπως η Μονή παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να παρθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου βρέθηκαν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και σκανδαλώδεις συμπεριφορές στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Οι καταγγελίες έχουν θέσει σε συναγερμό την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και τον Μητροπολίτη Ησαΐα ο οποίος διέταξε το κλείσιμο της Μονής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μοναχοί είχαν κληθεί να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να προβάλουν τη δική τους θέση αναφορικά με αυτά που τους καταλογίζονται.

Στη συνεδρίαση που ήταν σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:30 ο Μητροπολίτης Ταμασού προέβη σε παράθεση όλων των στοιχείων που έχει στην κατοχή του. Μάλιστα, έγινε προβολή βίντεο και ηχητικών που εμπλέκουν τους δύο μοναχούς σε οικονομικής και άλλης φύσεως σκάνδαλα.

Η συνεδρίαση επανήρχισε γύρω στις 14:00, ενώ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:10.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μαραθώνια ανάκριση από τον Μητροπολίτη οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν παραδεχθεί την διάπραξη των όσων τους καταλογίζονται. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο γραπτώς έχουν συναινέσει στην καθαίρεση τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο εμπλεκόμενοι είχαν αποστείλει σήμερα επιστολή η οποία διαβάστηκε στην Ιερά Σύνοδο, στην οποία αναφέρουν ότι, εξαναγκάστηκαν στην παραδοχή των αδικημάτων και άφησαν αιχμές κατά του μητροπολίτη Ταμασσού.  

Όπως έγινε γνωστό, στη μονή εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα, τα οποία φαίνεται να αποτελούσαν εισφορές πιστών, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί για ζητήματα ηθικής φύσεως, τα οποία φαίνεται να και καταγράφηκαν και από το κλειστό κύκλωμα του μοναστηριού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε καταγγελία στην Αστυνομία. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, με το ενδεχόμενο των καθαιρέσεων να παραμένει ανοικτό.

Διαψεύδουν οι δικηγόροι

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας διαψεύδουν κατηγορηματικά οι δικηγόροι της Μονής του Οσίου Αββακούμ, σημειώνοντας ότι με τις οικονομικές εισφορές των πιστών και τις άοκνες δράσεις των μοναχών έγινε πλειάδα έργων στη μονή.

«Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής. Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού)», αναφέρουν οι δικηγόροι.

Οι εμπλεκόμενοι μοναχοί μέσω των δικηγόρων τους ζήτησαν αναβολή της σημερνής ακροαματικής διαδικασίας στην Ιερά Σύνοδο, επισημαίνοντας πως τυχόν η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα, αντιβαίνει τους κανονισμούς και τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Κύπρου.