Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σκάνδαλο μεγατόνων ταλανίζει την εκκλησία της Κύπρου. 

Καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και σκανδαλώδεις συμπεριφορές στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, έχουν θέσει σε συναγερμό την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και το Μητροπολίτη Ησαΐα ο οποίος διέταξε το κλείσιμο της Μονής. 

«Είναι θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών που μπορεί να αγγίζουν και τα όρια του σκανδάλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Χριστάκης Ευσταθίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μονή εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα, τα οποία φαίνεται να αποτελούσαν εισφορές πιστών, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί για ζητήματα ηθικής φύσεως, τα οποία φαίνεται να και καταγράφηκαν και από το κλειστό κύκλωμα του μοναστηριού. 

«Ο μακαριότατος μόλις έχει περιέλθει στην αντίληψη του όλη αυτή η ιστορία και ότι στοιχειοθετείται υπόθεση γύρω από αυτής της φύσης τα θέματα. Είναι στις πρώτες προτεραιότητες και τις ύψιστες ευαισθησίες του να πατάξει τέτοιας μορφής φαινόμενα τα οποία αμαυρώνουν και το κύρος της εκκλησίας. Θα είναι αμείλικτος και θα πατάσσει τέτοιου είδους φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε καταγγελία στην Αστυνομία. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως, με το ενδεχόμενο των καθαιρέσεων να παραμένει ανοικτό. 

«Είναι θέμα που θα εξετάσει η Ιερά Σύνοδος και αν προκύπτουν και ποινικής φύσεως αδικήματα και σε πιο βαθμό θα λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας διαψεύδουν κατηγορηματικά οι δικηγόροι της Μονής του Οσίου Αββακούμ, σημειώνοντας ότι με τις οικονομικές εισφορές των πιστών και τις άοκνες δράσεις των μοναχών έγινε πλειάδα έργων στη μονή. 

«Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής. Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού)», αναφέρουν οι δικηγόροι. 

Οι εμπλεκόμενοι μοναχοί μέσω των δικηγόρων τους ζητούν αναβολή της αυριανής της ακροαματικής διαδικασίας στην Ιερά Σύνοδο, επισημαίνοντας πως τυχόν η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα, αντιβαίνει τους κανονισμούς και τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Κύπρου.