Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έχει δημιουργήσει, πριν ακόμα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή, αντιδράσεις, ακόμα και εσωκομματικούς κραδασμούς. Σήμερα ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και το κλίμα αναμένεται θερμό, καθώς η αντιπολίτευση εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας, με την κυβέρνηση να απαντά ότι πρόκειται για μία ιστορική μεταρρύθμιση.

Στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από διαφορετικές αφετηρίες να καταψηφίζουν.

Με το «καλημέρα» της συζήτησης στην Ολομέλεια κατατέθηκαν στη Βουλή από τέσσερα κόμματα ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν ήδη στο προεδρείο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επανέλαβε από την Ολομέλεια το κάλεσμα του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση προς το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Ε. την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συγκέντρωση 50 υπογραφών για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση «συνταγματικές ακροβασίες» στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια καθώς υποστηρίζουν ότι παραδίδεται το άρθρο 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. », τα οποία «τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους».

Οι προτάσεις θα συζητηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Η ψήφισή του νομοσχεδίου θα γίνει την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Πηγή: cnn.gr