Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νομική Υπηρεσία

Δομημένες διαδικασίες που στόχο έχουν την ενίσχυση της διαφάνειας, θα εγκαθιδρύσει η Νομική Υπηρεσία, επιχειρώντας να απαντήσει στις ανησυχίες και εντός και εκτός Κύπρου για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα.

Η προαναγγελία έγινε από λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της συζήτησης της Έκθεσης του Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, που επικεντρώθηκε στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρθηκε, ο Γενικός Εισαγγελέας θα προωθήσει την εγκαθίδρυση.

[]π

 

Δημήτρης Δημητρίου – Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 

πο0[

«Είναι με μεγάλο προβληματισμό που ακούσαμε// Δεν θέλω να προδικάσω από τώρα με αρνητικότητα την όποια ανακοίνωση από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον και θα ακούσουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τι έχει να πει».

Ειρήνη Χαραλαμπίδου – Βουλεύτρια ΑΚΕΛ

«Ξέρετε πολλούς, με τις εξουσίες που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την άποψη του ή θα τολμούσαν να εκφράσουν διαφορετική άποψη, αν κάτι ήθελε να επιβάλει;»

Στη συνεδρία παρών ήταν και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος έψεξε την στάση του Γενικού Εισαγγελέα να θέτει προσκόμματα στην επιτέλεση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής

«Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που προκύπτουν από τη μη παραχώρηση στοιχείων που ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία. Συχνά, ως Νομικός Σύμβουλος του κράτους, είναι αυτός που συμβουλεύει να μη δοθούν τα στοιχεία.»

Για το θέμα του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι ήρθε η ώρα για την μεγάλη συνταγματική τροποποίηση, που αποτελούσε, όπως σημείωσαν και προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη σχετική μελέτη, για την οποία δήλωσε άγνοια η Νομική Υπηρεσία, υποδεικνύοντας ότι μιας τέτοιας εξέλιξης πρέπει να προηγηθεί πολύ σοβαρή έρευνα και να ληφθούν διάφοροι παράγοντες υπόψη.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Ανεξάρτητη Βουλευτρία

«Βλέπουμε πάντα μια αμυντική στάση και αντίδραση. Θεωρούν κάποιοι ότι είναι δικό τους.»

Επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που άπτονται της ποιότητας απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Ανδρέας Πασιουρτίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Εξακολουθεί σε πρώτο βαθμό να απονέμεται δικαιοσύνη στις καλύτερες περιπτώσεις ύστερα από 7-8 χρόνια, ενώ αν προστεθεί και ο δεύτερος και τρίτος βαθμός εκδίκασης μιας υπόθεσης, αυτή τελεσιδικεί σε 10 χρόνια, αν κάποιος είναι τυχερός».

Θίχτηκαν επίσης τα προβλήματα στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, με την κατάρρευση του e justice, οι ελλείψεις σε υποστηρικτικό προσωπικό και  η ανεπάρκεια των κτηριακών υποδομών.