Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Καταιγιστική ήταν η κατάθεση του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, στη συνέχεια της θανατικής ανάκρισης για την υπόθεση του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Καταλόγισε ευθύνες για προχειρότητα στην έρευνα, που αγγίζει τα όρια της συγκάλυψης, και ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτικός, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες υποχρεώθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά ο άτυχος νεαρός.

Μαρτυρικά βασανιστήρια

Έκαναν τη ζωή του μαρτυρική, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Σάββας Μάτσας, αναφερόμενος στα βασανιστήρια στον οποίο τον υπέβαλλαν οι συστρατιώτες του και όχι μόνο.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Θανάσης είχε ζητήσει μετάθεση τρεις μήνες πριν από τον θάνατο του, ενώ μόλις δύο ημέρες προτού εντοπιστεί νεκρός, κάτω από τη γέφυρα στην Άλασσα, είχε θέσει εκ νέου το αίτημα του στον αρμόδιο αξιωματικό της μονάδας όπου υπηρετούσε.

«Ανεύθυνη διερεύνηση»

Ο Σάββας Μάτσας ήταν εκ των ποινικών ανακριτών στη νέα διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο πόρισμα τους οι ποινικοί ανακριτές είχαν καταλήξει πως ο άτυχος εικοσι-εξάχρονος δεν είχε θέσει τέρμα στη ζωή του αλλά δολοφονήθηκε, επικρίνοντας τις έρευνες που είχαν διεξαχθεί αμέσως μετά το τραγικό συμβάν.

«Από τη μελέτη που έκανα της υπόθεσης, στα 37 χρόνια που υπηρέτησα στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού.», ανέφερε ο κ. Μάτσας.

Ο Σάββας Μάτσας αναφέρθηκε σε παραλείψεις από τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό ο οποίος είχε διενεργήσει την νεκροψία, και ο οποίος είχε καταλήξει πως επρόκειτο για αυτοχειρία, αποκλείοντας την εγκληματική ενέργεια, προτού ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μάρτυρας, ο ιατροδικαστής, χωρίς το ειδικό θερμόμετρο για θερμομέτρηση του σώματος, που απαιτείται για να ορισθεί η ακριβής ώρα θανάτου, αλλά μόνο με το άγγιγμα του χεριού του, κατέληξε στα συμπεράσματά του μόλις μέσα σε δεκαπέντε λεπτά.

Ευθύνες επέρριψε ο Σάββας Μάτσας και σε μέλη της Αστυνομίας που ήταν παρόντες στην αυτοψία.

Συμφώνησαν με τον ιατροδικαστή χωρίς να έχουν κανένα επιβεβαιωτικό στοιχείο, ενώ όταν ο ιατροδικαστής απέκλεισε εγκληματική ενέργεια, καταχώρησαν την υπόθεση ως μικροπαράβαση και την ανέθεσαν πρώτα σε άπειρο αστυνομικό τοπικού αστυνομικού σταθμού και μετά σε αλλο μέλος του ίδιου σταθμού.

Με ιδιαίτερα συγκλονιστικές περιγραφές και παραδείγματα, ο μάρτυρας τόνισε ότι οι παραλείψεις της έρευνας ήταν τόσες πολλές ώστε να καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης.

Η εξέταση του Σάββα Μάτσα διακόπηκε, και θα συνεχιστεί αύριο, καθώς η Νομική Υπηρεσία δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών με τα παραρτήματα, με την θανατική ανακρίτρια να εκφράζει προς τούτο τη δυσαρέσκεια της και να ζητά την άμεση κατάθεσή του.