Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Αύριο θα συνεχιστεί η εξέταση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης για τον Θανάση Νικολάου. Το πρώτο μέρος της κατάθεσης του κ. Μάτσα ολοκληρώθηκε σήμερα με αποκαλύψεις τόσο για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης από όσους καθηκόντως την ανέλαβαν όσο και για το bullying και τον εκφοβισμό που δεχόταν ο άτυχος στρατιώτης από άλλα άτομα στη μονάδα που υπηρετούσε. 

Αύριο θα συνεχιστεί η εξέταση του κ. Μάτσα και στη συνέχεια θα γίνει και αντεξέταση. Η διαδικασία πήρε αναβολή για αύριο αφού το Δικαστήριο ζήτησε να λάβει ολόκληρη την έκθεση Μάτσα - Αλεξόπουλου. Παράλληλα ορίστηκε η 8η Μαρτίου ως η μέρα που θα καταθέσει η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου. 

Προηγήθηκε η απόρριψη από τη δικαστή του χθεσινού αιτήματος για επανάκληση του υπαστυνόμου Μελή Αντωνίου, όπως επίσης και το αίτημα της δικηγόρου της οικογένειας να καταθέσει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία οι δικηγόροι της οικογένειας προχώρησαν σε μια αποκάλυψη αναφέροντας ότι κατέχουν πληροφορία πως οι αστυνομικοί ανακριτές έχουν ενώπιόν τους ομολογία προσώπου για επίθεση κατά του Θανάση Νικολάου. Κυρίαρχο στοιχείο στη χθεσινή δικάσιμο ήταν η αντεξέταση της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας η οποία έγινε σε κλίμα έντασης. 

Ως γνωστό, ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας συνέταξε μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο το τελευταίο πόρισμα για τον θάνατο του 26χρονου Θανάση ο οποίος αποδίδεται σε δολοφονία και καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα.

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις

Η σημερινή κατάθεση του κ. Μάτσα ενώπιον του δικαστηρίου έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία της υπόθεσης. Όπως είπε μεταξύ άλλων: 

«Διαπιστώσαμε ότι η ζωή του Θανάση ήταν μαρτυρική. Υφίστατο bullying, από τρία πρόσωπα συγκεκριμένα. Απ’ ότι αντιλήφθηκα ήταν ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων με βαθιά πίστη. Είχε και κάποια προφορά αγγλική ακόμα και στην ελληνική διατύπωση. Τον εκμεταλλεύτηκαν να κάνει τις αγγαρείες τους».

«Τον έλεγαν Αυστραλό, καγκουρό και όταν κοιμόταν του έβαζαν χαρτάκια στα μεσοδάχτυλα και τα άναβαν» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μάτσας δήλωσε πως ο Θανάσης δύο μέρες πριν τον θάνατό του κατέθεσε αίτημα για μετάθεση.

«Μερικές μέρες πριν τον θάνατό του επέστρεψε από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και οι άλλοι στρατιώτες του είπαν να σιωπήσει» ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως είχε αναφέρει στη μητέρα του ότι κάποιοι από αυτούς που υπηρετούσαν στη μονάδα του ήταν επικίνδυνοι λέγοντάς της να μην πει κάτι «γιατί δεν ξέρεις το τι θα μου κάνουν».

Βολές για το πόρισμα Σταυριανού: Προσπάθησε να παραπλανήσει

Ο κ. Μάτσας στη συνέχεια τόνισε πως η υπόθεση αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας για συγκάλυψη μιας ανθρωποκτονίας ή φόνου καθώς, όπως είπε, οι παραλείψεις είναι τόσες πολλές από την αρχή μέχρι το τέλος. Χαρακτήρισε την έκθεση του ιατροδικαστή Σταυριανού πρόχειρη, αμελής και γεμάτη παραλείψεις. Ανέφερε ακόμα ότι παραπλάνησε την αστυνομία και οι αστυνομικές έρευνες επηρεάστηκαν αρνητικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Στα 17 μου χρόνια που υπηρέτησα δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση τόσο σοβαρού περιστατικού που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του», είπε.

Ανέφερε πως η νεκροψία έγινε στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας και ότι ο Σταυριανός επικαλούμενος αστήριχτους και αναληθείς λόγους συνέταξε την έκθεση του οκτώμισι μήνες μετά στις 16 Ιουνίου 2006, γράφοντας μια σύντομη έκθεση τριών και κάτι σελίδων. Όπως είπε «Ο κ. Σταυριανός προσπάθησε να παραπλανήσει αφού προσδιόρισε την ώρα θανάτου ως τέσσερις ώρες προηγουμένως». Ανέφερε ακόμα ότι ο Σταυριανός δεν μετρησε τη θερμοκρασία του θανόντα με θερμόμετρο όπως θα έπρεπε αλλά με την αφή.

Υπέδειξε ακόμα ότι αν ο θανών έπεφτε από ύψος 30 μέτρων θα έπρεπε να είχε διαλυθεί το κεφάλι του, σημειώνοντας πως δεν έγινε ούτε ανάλυση των εμεσμάτων που βρέθηκαν στη σκηνή. Αν ο θανών έπεφτε από 30 μέτρα, ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος, όμως στη νεκροτομή αναφέρεται εγκεφαλικό οίδημα το οποίο χρειάζεται κάποιο χρόνο ζωής. Οίδημα μετά θάνατο δεν δημιουργείται», ανέφερε. 

Ο Σταυριανός αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις

Ερωτώμενος για τις απαντήσεις του Πανίκου Σταυριανού στους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως διατυπώθηκαν 40 ερωτήσεις για τον ιατροδικαστή. Από την πρώτη μέχρι και την 39η ερώτηση αρνήθηκε να απαντήσει. Στην 40η ερώτηση ο κ. Μάτσας τον ρώτησε αν σε περίπτωση που συνεχίσει να του υποβάλλει ερωτήσεις θα απαντά με τον ίδιο τρόπο, αυτός απάντησε «ναι». Γι' αυτό και, όπως ανέφερε, διακόπηκε η διαδικασία. 

Ο κ. Μάτσας επέκρινε και τις ενέργειες της αστυνομίας χαρακτηρίζοντάς τις αδιακαιολόγητες. Όπως είπε, μέσα σε 15 λεπτά όταν τους είπε ο κ. Σταυριανός ότι είναι αυτοκτονία και να μη γίνει η επιβαλλομένη διερεύνηση, ανέθεσαν τη διερεύνηση σε έναν απλό αστυνομικό. Κατήγγειλε σωρεία παραλήψεων με αποτέλεσμα αντί να διερευνήσουν αφύσικο θάνατο αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν την υπόθεση ως μικροπαράβαση δίνονοντάς την για διερεύνηση σε άπειρους αστυνομικούς.