Τηλεόραση Ραδιόφωνο
csa

Με την φιλοδοξία να τερματίσει την διαπόμπευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπεία των φαινομένων  παραβίασης διεθνών κυρώσεων από εταιρείες παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στη σύσταση της Ενιαίας εποπτικής Αρχής, όπως εδώ και μέρες είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την ύσταση της Ενιαίας Αρχής, η αρμοδιότητα για την εποπτεία των εν λόγω εταιρειών και παρόχων, ανατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η οποία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών θα διενεργούν κοινούς τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους.

Μάκης Κεραυνός – Υπουργός Οικονομικών

«Με τη σημερινή απόφαση μπαίνει ο βασικός λίθος που θα προστατεύει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα παρέχονται, κάτω από ένα ενιαίο αυστηρό εποπτικό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εποπτικής αρχής η διακυβέρνηση των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται μέσω του καθορισμού των ατόμων που θα παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζεται και ο μέγιστος αριθμός των εταιρειών που θα μπορούν να εξυπηρετούν.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις, η Αρχή θα μπορεί να επιβάλλει, εκτός από χρηματικά πρόστιμα, και μια σειρά από άλλα μέτρα.

«Με την απόφαση διασφαλίζεται μια ενιαία και ομοιόμορφη και άμεσα προληπτική αντίδραση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις και πληροφορίες που απειλούν την φήμη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κεραυνός

Πέραν από την διερεύνηση υποθέσεων παραβίασης κυρώσεων, η Αρχή θα ενεργεί παράλληλα και προληπτικά, στη βάση κριτηρίων τα οποία θα καθοριστούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει με τους αρμόδιους φορείς, προτού το σχετικό νομοσχέδιο προωθηθεί  στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.