Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ5

Αθωώθηκαν οριστικά από την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού οι 13 πρόσφυγες που έπεσαν θύματα απαγωγής όταν τους «συνέλαβαν», «αυτόκλητοι σερίφηδες» στον Έβρο τον Αύγουστο του 2023.

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποκαλύφθηκε όπως σημειώνουν οι δικηγόροι των 13 προσφύγων η κακοστημένη προσπάθεια κάποιων ώστε να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικηγόρων των 13 προσφύγων, Αικατερίνης Γεωργιάδου και Ιωάννη Πατζανακίδη, τo Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάνθηκε ομόφωνα να μην απαγγελθεί κατηγορία εναντίον των 13 προσφύγων πολιτών Συρίας και Πακιστάν για το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της απόπειρας εμπρησμού.

Το μόνο στοιχείο κατά των προσφύγων βασιζόταν η κατηγορία ήταν οι καταθέσεις των τριών «αυτόκλητων σερίφηδων» δραστών της εις βάρος τους αρπαγή και εγκλεισμού σε τρέιλερ, τις οποίες καταθέσεις οι δικαστές του Συμβουλίου, συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση, αξιολόγησαν όχι μόνο αναξιόπιστες αλλά και αντιβαίνουσες στη κοινή λογική.

Συγκεκριμένα οι αυτόκλητοι σερίφηδες όχι μόνο απήγαγαν 13 αθώους ανθρώπους, αλλά είχαν το θράσος να βιντεοσκοπήσουν την αιχμαλωσία προσφύγων και να τη μεταδώσουν σε ζωντανή σύνδεση, ισχυρίστηκαν ότι οι 13 πρόσφυγες προσπάθησαν να προκαλέσουν σπινθήρα με μαχαίρι!

Κάτι που «αφενός, όπως δέχεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι ατελέσφορο και ενάντια στα διδάγματα της κοινής πείρας και αφετέρου δεν βρέθηκε κανένα μαχαίρι από την έρευνα της αστυνομίας. Επίσης κατά τον εργαστηριακό έλεγχο δεν βρέθηκε δείγμα γενετικού υλικού κανενός από τους 13 πρόσφυγες στα λάστιχα ή στις παλέτες που υπήρχαν σε εκείνη την περιοχή ενώ οι 13 πρόσφυγες βρισκόταν εκεί μαζί με γυναίκες και παιδιά, όπως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πρόσφυγες και όχι επίδοξοι εμπρηστές».

Πηγή: in.gr