Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ

Επίδειξη ισχύος έκανε σήμερα η Τουρκία με την πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ. Η πτήση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με το αεροσκάφος να παραμένει στον αέρα για σύντομο χρονικό διάστημα και να προσγειώνεται ομαλά. Σύμφωνα με δηλώσεις τούρκων αρμοδίων, το ΚΑΑΝ «Ξεπερνά το F-35 σε ικανότητα πυρομαχικών».

Το KAAN απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μουρτέντ και κατά τη διάρκεια της πτήσης συνοδευόταν από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon. Στην πρώτη πτήση του KAAN, στη θέση του πιλότου κάθισε ο  Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς.

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ

Το Kaan είναι ανδρικό όνομα, που σημαίνει «ηγεμόνας» ή «βασιλιάς των βασιλιάδων» και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πολυδιαφημισμένα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος (MMU)»,

Όπως αναφέρεται, το αεροσκάφος υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικά δίκτυα και συνεργάζεται με drones ενώ θα μπορεί να εκτελεί αερομαχίες αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και πλήγματα ακριβείας σε υπερηχητική ταχύτητα.  

 

Το τεχνικά του χαρακτηριστικά
Το KAAN έχει άνοιγμα φτερών 14 μέτρα, ύψος 6 μέτρα και μήκος 21 μέτρα και το πιλοτήριό του είναι μονοθέσιο. Μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 55 χιλιάδων ποδιών και θα μπορεί να πετάξει 1,8 φορές ταχύτερα από τον ήχο στα 40 χιλιάδες πόδια. Οι δύο κινητήρες του, η υψηλή ευελιξία, η χαμηλή ορατότητα στα ραντάρ, η δυνατότητα μεταφοράς όπλων εντός της ατράκτου και η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών του KAAN.

Τεχνικές προδιαγραφές:
Πλήρωμα: 1
Μήκος: 21 μέτρα (69 πόδια)
Ύψος: 6 μέτρα (20 πόδια)
Εύρος πτέρυγας: 14 μέτρα (46 πόδια)
Πηγή ενέργειας: F110-GE-129 της General Electric.
Ωστική ισχύς χωρίς μετακαυστήρα: (76 kN): 2 ? 17.155 λίβρες-δύναμη (76 kN)
Δύναμη ώσης με μετακαυστήρα: (131 kN): 2 ? 29.400 λίβρες-δύναμη (131 kN)
 

Επιδόσεις:
Τελική ταχύτητα: (2.210 km/h; 1.190 kn)
Ανώτατο όριο ύψους: 55.000 πόδια (17.000 m)
Όριο G: +9g / -3,5g


Αεροναυπηγικά εξαρτήματα
Το εγχώριο ολοκληρωμένο σύστημα RF ραντάρ AESA της ASELSAN (BURFIS)
SAR (Σύστημα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος)
Αισθητήρας IRST (υπέρυθρη αναζήτηση και παρακολούθηση)
EOTS (Ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης)
Σύστημα όρασης στο κράνος

Σημαντική προσφορά από τη Ρωσία για το ΚΑΑΝ
Στο μεταξύ, ένα μήνυμα συνεργασίας έφτασε αμέσως από τη Ρωσία σχετικά με το KAAN. Ο Andrey Buravov, γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι προτίθενται να συνεργαστούν σε στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο με την Τουρκία για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των επίσημων φορέων και των εταιρειών για αυτό το θέμα.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε δήλωσή του χαιρέτισε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΚΑΑΝ, λέγοντας: «Θα ήθελα να συγχαρώ την επιτυχημένη πρώτη πτήση του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους KAAN και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την ιστορική επιτυχία. Συγχαρητήρια στην ομάδα της TUSAS.  Είθε να είναι ευοίωνο και καλοτάξιδο...»


Ο πρόεδρος της Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, δήλωσε αντίστοιχα: «Από τις ρίζες στους ουρανούς... Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Συγχαίρω ειλικρινά όλη την ομάδα της TAI που συνέβαλε σε αυτή την ιστορική πτήση. Εύχομαι τα καλύτερα για την πατρίδα και το έθνος μας».


«Πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να ανταγωνιστεί τα F-35 και F-22», δήλωσε ο Bodnar για το αεροσκάφος.

Παρέχοντας πληροφορίες για το αεροσκάφος, ο πρώην αρχηγός των Στρατιωτικών Πληροφοριών, Αντιστράτηγος İsmail Hakkı Pekin, δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του KAAN θα διαρκούσε μια δεκαετία, αλλά μόλις τεθεί σε λειτουργία, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα αναδυόταν ως η πιο τρομερή αεροπορική δύναμη της περιοχής. Ο εναέριος στόλος της χώρας θα αποτελείται κυρίως από KAAN και ο υπόλοιπος στόλος θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα F-16, είπε ο Pekin.

«Ξεπερνά το F-35 σε ικανότητα πυρομαχικών»

Τονίζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά ανώτερα από τα αεροσκάφη F-35, ο Pekin σημείωσε ότι και τα δύο αεροσκάφη διαθέτουν τεχνολογία stealth, αλλά ο Kaan ξεπερνά το F-35 σε ικανότητα πυρομαχικών.

Ο απόστρατος στρατηγός Ερντογάν Καρακούς τόνισε επίσης ότι η KAAN θα ενισχύσει σημαντικά την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, προσθέτοντας ότι η πλήρης φάση παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2040.

Μέχρι το 2040, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να διαθέτει έναν εντυπωσιακό στόλο 300 αεροσκαφών, ενισχύοντας την κυριαρχία της στους ουρανούς, είπε.

Με πληροφορίες από: Ethnos.gr, A Haber, hurriyet daily news,Anadolu Agency.