Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβυη
Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Τουρκία προβάλλουν την είδηση με την αναφορά «Σοκ για την Τουρκία»

Το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη με απόφασή του τη Δευτέρα ακύρωσε το μνημόνιο συναντίληψης  που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο υπεγράφη το 2022. Εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Τουρκία προβάλλουν την είδηση με την αναφορά «Σοκ για την Τουρκία».

Οπως αναφέρει η κορυφαία διαδικτυακή πηγή ειδήσεων στη Λιβύη, "The Libya Observer", σε είδηση που αναρτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της, η δικηγόρος Thuraya Al-Twaibi είπε ότι το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της ίδιας και των συναδέλφων της που άσκησαν έφεση κατά του Μνημονίου και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της δικηγόρους, τον δικαστή καθώς και τον δικηγόρο που εμφανίστηκαν εκ μέρους των εναγόντων, μετά που αυτοί εκτέθηκαν σε καταστάσεις που τους εμπόδισαν να είναι παρόντες στη διαδικασία, σύμφωνα με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με τη "The Libya Observer", στις 10 Ιανουαρίου 2023, το Τρίτο Σώμα του Εφετείου της Τρίπολης αποφάσισε να σταματήσει την εφαρμογή των μνημονίων συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέγραψε το μνημόνιο συναντίληψης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από την Άγκυρα, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Προεδρικού Τμήματος Επικοινωνιών, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η υπογραφή του Μνημονίου στον τομέα των υδρογονανθράκων από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πυροδότησε αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aqila Saleh, την παράλληλη Κυβέρνηση και ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.

Αιτιολόγησαν τη θέση τους με την έλλειψη δικαιοδοσίας του Πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah να υπογράψει συμφωνίες που περιέχουν  μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για το λιβυκό κράτος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προτεραιότητες της εκτελεστικής αρχής στον οδικό χάρτη για την προκαταρκτική φάση της συνολικής λύσης που εγκρίθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου κατά τις συναντήσεις της Τυνησίας τον Νοέμβριο του 2020, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σοκ» γράφει ο τουρκικός Τύπος

Το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη ακύρωσε το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε για τους υδρογονάνθρακες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία, μετέδωσε την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος, κάνοντας λόγο για πρόκληση «σοκ».

Η οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Patronlar Dünyası» μετέδωσε την είδηση με τον τίτλο «Σοκ Λιβύης στην Τουρκία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την Τουρκία το 2022 σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτει, εξουσιοδοτούσε την Τουρκία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες τόσο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης όσο και στην ηπειρωτική της χώρα.

Η τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει ότι το Εφετείο της Τρίπολης στήριξε την απόφαση στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν είχε την εξουσία να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στη χώρα.