Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία δεν αρνείται σε κανέναν τους ενεργειακούς πόρους και ο πιο αξιόπιστος εταίρος στη διαμορφωθείσα κατάσταση ήταν η Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

«Όλη την ώρα έλεγαν “η Ρωσία δεν δίνει, η Ρωσία περιορίζει”. Εμείς δεν περιορίζουμε τίποτα! Δίνουμε τα πάντα, παρακαλώ. Πιο αξιόπιστος εταίρος αποδείχθηκαν οι Τούρκοι. Ιδού μέσω του [αγωγού] "Turkish Stream", περνά [φυσικό αέριο]», είπε ο Β. Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανέμεναν ότι αν δεν αγόραζαν ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία θα κατέρρεε, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει μη αναστρέψιμες διεργασίες στην ευρωπαϊκή οικονομία» και όπως εκτίμησε «η σημερινή πολιτική της γερμανικής Κυβέρνησης προκαλεί κολοσσιαία ζημιά στο μέλλον της γερμανικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην προοπτική παροχής ρωσικού φυσικού αερίου ειδικά στη Γερμανία, υπενθύμισε ότι πέραν των αγωγών, που διέρχονται μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας και της Πολωνίας, θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της μιας διακλάδωσης του αγωγού Nord Stream-2, που δεν έχει καταστραφεί, όμως «όλα εξαρτώνται μόνο από τη γερμανική Κυβέρνηση, αρκεί οι Γερμανοί να ανοίξουν τη βαλβίδα».

«Ας αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες μόνες τους, αν θα αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο ή όχι, ενώ η Ρωσία θα τα καταφέρει και χωρίς αυτές», σημείωσε ο Πούτιν, ομολογώντας εμμέσως τις απώλειες της ρωσικής οικονομίας, που εκτίμησε ωστόσο ότι θα λειτουργήσουν στο τέλος ευνοϊκά για την ίδια. «Φυσικά, όταν πουλούσαμε, εισπράτταμε περισσότερα χρήματα, ίσως να ήταν πιο εύθυμα τα πράγματα. Αλλά από την άλλη πλευρά, όσο λιγότερο εξαρτόμαστε από την ενέργεια, τόσο το καλύτερο. Διότι το μη ενεργειακό μέρος της οικονομίας μας αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι πριν. Έτσι συμβαίνει πάντα, όταν απλά εισπράττεις χρήματα, τότε εμφανίζεται εξάρτηση, αλλά όταν χρειάζεται να σκεφτείς, τότε ενεργοποιούνται άλλοι μηχανισμοί. Αυτοί ενεργοποιήθηκαν σ’ εμάς», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως έχει δηλώσει ο Πούτιν, η πολιτική της ανάσχεσης και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης, αλλά οι κυρώσεις επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριος στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είναι η επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία αντιμετωπίζει την πίεση και στην ίδια τη Δύση επανειλημμένως έχουν ακουστεί οι γνώμες ότι οι κυρώσεις αυτές είναι αναποτελεσματικές», επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», μεταδίδοντας τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ