Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην Κύπρο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, εκεί όπου η Αγία Ζώνη θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Την Αγία Ζώνη που έφτασε με ιδιωτική πτήση στην Κύπρο στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν την Τιμία Ζώνη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, οι Μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Ταμασού και Ορεινής, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Αμυνας και πλήθος κόσμου.

Άγημα της Στρατονομίας απέδωσε τιμές στην Αγία Ζώνη με την άφιξη της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ στην αίθουσα επισήμων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας εψάλη δέηση.

Σημειώνεται ότι η Αγία Ζώνη μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Παραλίμνι όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο χώρο μπροστά από την παλαιά ΣΠΕ Παραλιμνίου και ακολούθως με πομπή θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και την Πολιτεία καλωσορίζω την Αγία Ζώνη της Θεομήτορος, είναι ύψιστη τιμή, χαρά και συγκίνηση. Η Αγία Ζώνη αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα και ιερότερα κειμήλια της Χριστιανοσύνης και πραγματικά η τιμή είναι πολύ μεγάλη».

Η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης, συνέχισε «γίνεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο μας, όταν περνά τεράστιες δυσκολίες. Είμαι σίγουρος ότι η παρουσία της εδώ θα δώσει δύναμη, ενέργεια και ελπίδα προκειμένου να δούμε το συντομότερο την Κύπρο, απελευθερωμένη, ενωμένη όπως την γνωρίζαμε στα παλιά».

Εύχομαι, κατέληξε ο Μάριος Χαρτσιώτης «η παρουσία της Αγίας Ζώνης να βοηθήσει τον κάθε ένα από μας, τους αγαπημένους μας, να δώσει σε όλους χρόνια πολλά, υγεία και ελπίδα».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για την «πρόθυμη ανταπόκριση του για την μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου πρώτα στη δική μας Μητρόπολη και ακολούθως σε άλλες Μητροπόλεις όπως Λεμεσού, Πάφου, Ταμασού με τελευταίο σταθμό τη Μητρόπολη Κιτίου».

«Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός αυτό που συμβαίνει για μας στην Κύπρο, γιατί είδαμε την ευσεβή ανταπόκριση του λαού και την αναμονή αυτής της μέρας, ώστε να έρθουν να προσκυνήσουν και να λάβουν τον αγιασμό, από αυτό το μεγάλο κειμήλιο της χριστιανοσύνης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι την Ζώνη την κατασκεύασε η ίδια η Παναγία με τρίχες καμήλου. Η Ζώνη ήταν μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά στην πορεία των χρόνων τεμαχίστηκε σε τρία κομμάτια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Μονή Βατοπαιδίου ενώ ένα κομμάτι πήραν οι Φράγκοι».

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ανέφερε ότι «είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στην Κύπρο με την Αγία Ζώνη. Η Αγία Ζώνη ήρθε στην Κύπρο πριν από 34 χρόνια και σήμερα έρχεται ξανά κατόπιν της προσκλήσεως του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου».

Πιστεύουμε, συνέχισε «δεν είναι τυχαία η παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο, φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Εμείς επειδή για τόσα πολλά χρόνια συνοδεύουμε την Αγία Ζώνη σε πολλές Μητροπόλεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, βλέπουμε και είμαστε μάρτυρες των πολλών θαυμάτων που επιτελεί».

Ευχήθηκε επίσης η παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο και στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου αλλά και σ’ολο το νησί «να φέρει ειρήνη στις ψυχές μας, να φέρει πραγματικά μια ευλογία στην Κύπρο και να δώσει στο λαό αύξηση της πίστεως προς τον Χριστό, τον Υιό της και φεύγοντας και αναχωρούντες με την Αγία Ζώνη να σας αφήσουμε εν εταίρα μορφή».