Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιρφαν σιντικ

Αμετανόητος παρά το έντονο διάβημα από το Υπ. Εξωτερικών, αλλά και την δημόσια αποδοκιμασία των δηλώσεων του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.   

Το μεσημέρι ο κος Ιρφάν Σιντίκ, κλήθηκε εσπευσμένα στο υπουργείο εξωτερικών όπου ο Υπουργός Κωνσταντίνος Κόμπος προέβη σε έντονο διάβημα, υποδεικνύοντας του πρώτον πως η στάση και η συμπεριφορά του δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και δεύτερον πως επιχειρεί να προκαταλάβει την κα Ολγκίν, μεταφέροντας την πίεση μονομερώς στην ε/κ πλευρά.

«Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, Εγγυήτρια Δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και συντάκτη των περί Κύπρου ψηφισμάτων, να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος το οποίο θα διευκολύνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κατά την ενημέρωση των μέσων.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο βρετανός Διπλωμάτης επέμεινε στην άποψη του, όπως την εξέφρασε την Καθημερινή, ότι δηλαδή θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους τ/κ, καθώς  όπως ανέφερε υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές θέσεις, δεν θέλουν να μπουν σε μία διαδικασία χωρίς τέλος, να συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.      

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, επιχείρησε να παρουσιάσει ως ένδειξη της ορθότητας των θέσεων του, τις αντιδράσεις που υπήρξαν για στην συνέντευξη του στα κατεχόμενα.

Το επικίνδυνο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι πως οι περισσότερες υποδείξεις του βρετανού Ύπατου Αρμοστή αφορούν στην διαδικασία, όπου με έμμεσο τρόπο εισηγείται, όχι μόνο την επιβολή καταληκτικού χρονοδιαγράμματος στην αποστολή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αλλά και την παραχώρηση από τώρα ανταλλαγμάτων, εν ήδη αποζημίωσης,  στην τουρκική πλευρά σε περίπτωση νέου  αδιεξόδου.

Κάτι τέτοιο επισημαίνουν, οι ίδιες πηγές θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο στην επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για λύση από την τουρκική πλευρά.