Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρία αγρότες
*Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για δυναμικές κινητοποιήσεις και στην Κύπρο από το αγροτικό κίνημα.

Οι αγρότες της Πάφου έκαναν την αρχή, ενώ την ερχόμενη  Πέμπτη σύσσωμο το αγροτικό κίνημα έδωσε ραντεβού από  έξω από το Σπίτι της Ευρώπη, με τα τρακτέρ και τα διπλοκάμπινα  να παραλύουν το κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως και  οι συνάδελφοι τους  σε όλη τη Ευρώπη, έτσι και οι Κύπριοι αγρότες, διαμαρτύρονται  για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Πανίκος Χαμπας – Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ

«Δεν αφορά μόνο το αγροτικό κίνημα αφορά το κάθε σπίτι  αφορά το κάθε νοικοκυριό. Ευνοούν τους Ουκρανούς να φέρνουν τα σιτηρά, που δέχονται όλη αυτή την μόλυνση  από τον πόλεμο  και δεν ξέρει ο καθένας μας από εμάς τι σιτηρά έρχονται. Μας φέρνουν προϊόντα από τρίτες χώρες  προϊόντα όπου χρησιμοποιούν  φυτοφάρμακα καρκινογόνα»

Κυριάκος Καιλάς – Πρόεδρος Παναγροτικού

«Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους αγρότες αν θέλει το κράτος να πάρει τέτοια αυστηρά μέτρα πρέπει να  έρθει να πάρει ο μεγαλύτερο φορτίο. Δεν είναι τυχαίο που όλοι διαμαρτύρονται. Είναι γιατί το έχουν δουλέψει τώρα είναι η πρώτη χρονιά  πόσο ζημιογόνο είναι και πόσο καταστροφικό».

Οι αγροτικές οργανώσεις ισχυρίζονται πως με τις  απαγορεύσεις που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα φυτοφάρμακα, θα  μειωθεί σημαντικά η παραγωγή των κυπριακών προϊόντων.

Κυριάκος Καιλάς – Πρόεδρος Παναγροτικού

«Αφαιρούνται μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων  πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική αν δεν υπάρχει τότε πας για μείωση παραγωγής αύξηση της τιμής την οποία δεν θα μπορεί ο καταναλωτής να αντέξει»

Η κινητοποίηση της Πέμπτης πάντως θα είναι αρκετά δυναμική,  οι αγρότες προγραμματίζουν να παραμείνουν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα μέχρι το βράδυ. 

Πανίκος Χαμπας – Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ

«Το βασικό μήνυμα  είναι και προς την κυβέρνηση.  Είμαστε ήδη επικοινωνία με την κυρία Υπουργό, θα πρέπει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα αρμόδια τμήματα να συντονιστούν με τον αγροτικό κίνημα  και να βάλουμε πάνω από όλα  το συμφέρον του Κύπριου πολίτη»

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, οι αγρότες της Κύπρου θα πορευτούν με τα τρακτέρ και τα διπλοκάμπινα τους στο σπίτι της Ευρώπης   γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης.  

Από την κινητοποίηση θα απουσιάζουν οι αγρότες της Πάφου, οι οποίοι λόγο της απόστασης θα  πραγματοποιήσουν ανάλογη συμβολική κινητοποίηση στην επαρχία τους.