Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρ

Την ώρα που η  Ευρώπη συνεχίζει να φλέγεται από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, στο  χορό των διαμαρτυριών μπήκαν και ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου.

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους ξεχύθηκαν το πρωί οι αγρότες στην ορεινή Πάφο, μπλοκάροντας τον δρόμο Αμαργέτης-Στατού Αγίου Φωτίου, θέλοντας, όπως δηλώνουν  να στείλουν δυναμικά το μήνυμα της εγκατάλειψης τους από την κυβέρνηση, αλλά και εκφράσουν παράλληλα  εμπράκτως την  στήριξη τους προς τους ευρωπαίους αγρότες.

«Νιώθουμε πλήρως εγκαταλειμμένοι, βιώνουμε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και είναι πολύ αυξημένο το κόστος παραγωγής στα προϊόντα μας». Δήλωσε ο αγρότης, Μάριος Κολιός.

«Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι», δήλωσε ο αγρότης Νίκος Ιακώβου.

«Ζητούμε αύξηση επιδοτήσεων, ώστε να κρατηθεί ο κλάδος αλλά και για να παραμείνουμε στα χωριά μας και την ύπαιθρο», τόνισε ο γεωργός-κτηνοτρόφος, Φώτης Πισιαράς.

Οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν άμεση συνάντηση με την  Υπουργό Γεωργίας Μάρία Παναγιώτου,   διαμαρτύρωνται παράλληλα για τα υψηλά κόστη τα οποία τους έχουν γονατίσει με τις αγροτικής οργανώσεις να σημειώνουν πως ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου και ειδικότερα της Επαρχίας Πάφου βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

«Ο κόσμος πλέον αγανάκτησε, είμαστε ένα νησί περικυκλωμένο , τα κόστη είναι τεράστια να μεταφερθούν, είτε είναι πετρέλαιο, είτε σιτηρά, είτε οτιδήποτε», επισήμανε ο Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού Πανίκος Καπονας.

«Τα πολύ ψηλά κόστη παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των παραγωγών έχουν φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο», τόνισε ο Επαρχιακός Γραμματέας ΠΕΚ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Θέλοντας να γίνει ξεκάθαρο το αίτημα τους για άμεση και ουσιαστική στήριξη από το κράτος, μετά τη σημερινή διαμαρτυρία οι αγρότες προγραμματίζουν μεγάλη κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη καθώς, όπως ανακοίνωσαν  θα συγκεντρωθούν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης στην πρωτεύουσα.

Στο πλευρό των αγροτών στη διαμαρτυρία τους,  παρευρέθηκαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων στηρίζοντας τα  δίκαια όπως ανέφεραν αιτήματα του αγροτικού κόσμου.