Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μια αφίσα ενός «θηλυπρεπούς» Ιησού για την προώθηση της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα στη Σεβίλλη, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών υπερσυντηρητικών Ισπανών, οι οποίοι την κατήγγειλαν ως «προσβλητική» για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο καλλιτέχνης της Σεβίλλης Σαλουστιάνο Γκαρσία είναι αυτός που φιλοτέχνησε την αμφιλεγόμενη αφίσα, που απεικονίζει τον Χριστό μετά την Ανάστασή του, να στέκεται ημίγυμνος σε κόκκινο φόντο, με το κάτω μέρος του σώματός του να καλύπτεται από ένα λευκό πανί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αφίσα αυτή δείχνει «τη λαμπερή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας» με το «αγνό ύφος αυτού του διάσημου ζωγράφου», αναφέρει σε δήλωσή το Συμβούλιο Αδελφοτήτων και Συντεχνιών που διοργανώνει τις βασικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα στη νότια πόλη, δείχνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στον Ισπανό καλλιτέχνη. Ωστόσο, πολλοί ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να καταγγείλουν την αφίσα ως «σεξουαλική».

Υπερσυντηρητική οργάνωση ζητά δημόσια συγγνώμη από τον καλλιτέχνη

«Είναι απολύτως ντροπή και παρενοχλεί το κοινό που την βλέπει», έγραψε η υπερσυντηρητική καθολική εκκλησιαστική ένωση «IPSE», η οποία ισχυρίζεται ότι προάγει τον «σεβασμό για τα χριστιανικά σύμβολα» και τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Για την αφίσα που απεικονίζει ως «θηλυπρεπή» τον Χριστό, η ισπανική ένωση «IPSE» τόνισε ότι απαιτεί δημόσια συγγνώμη από τον καλλιτέχνη καθώς το έργο του δεν συνάδει με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Χαβιέρ Ναβάρο του ακροδεξιού κόμματος «Vox» έσπευσε να αποδοκιμάσει κι αυτός με τη σειρά του το έργο του καλλιτέχνη Γκαρσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αφίσα «προσπάθησε να προκαλέσει» κι ότι δεν προωθούσε τον στόχο «να ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη». Αυτά γράφει σε σχόλιά του στο «X», πρώην Twitter.

1

«Πρέπει να είσαι τρελός για να δεις τη σεξουαλικότητα» απαντά ο καλλιτέχνης

Από την πλευρά του, ο Ισπανός καλλιτέχνης έσπευσε να υπερασπιστεί το έργο του στη δεξιά εφημερίδα «ABC» επισημαίνοντας ότι, η απεικόνιση του Χριστού, η οποία βασίστηκε σε μια εικόνα του γιου του, ήταν «ευγενική, κομψή και όμορφη» και φιλοτεχνήθηκε με «βαθύ σεβασμό».

«Για να δεις τη σεξουαλικότητα στην εικόνα μου για τον Χριστό, πρέπει να είσαι τρελός», είπε, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα» στην αφίσα του που «δεν έχει ήδη σε έργα τέχνης που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω».

1

Η Σεβίλλη αποτελεί κέντρο εορτασμών για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Χουάν Εσπάντας, ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, στήριξε τον Ισπανό καλλιτέχνη καταγγέλλοντας τις «εκφράσεις ομοφοβίας και μίσους» που έχουν πυροδοτήσει σχόλια των ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι συνδύαζε την «παράδοση και τον εκσυγχρονισμό» της περιοχής.

Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας, που θυμίζουν τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, είναι πολύ σημαντικοί στη βαθιά καθολική Ισπανία, ιδίως στη Σεβίλλη, η οποία θεωρείται ευρέως ως το κέντρο ανάλογων εορτασμών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», η Ισπανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1978, τρία χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, και είναι μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο σε ότι αφορά τα δικαιώματα της διεμφυλικής κοινότητας LGBTQ, επιτρέποντας τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών όπως και το δικαίωμά τους στην υιοθεσία παιδιών από το 2005.

Πηγή: Protothema.gr