Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, προβαίνει σε συστάσεις με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, με ισχύ από τις 10 μ.μ. της Δευτέρας μέχρι τις 10 μ.μ. της Τετάρτης.

Η Πολιτική Άμυνα καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από τα σπίτια ή χώρους εργασίας δεν είναι φραγμένα ενώ να βεβαιωθεί ότι οι υδρορροές στα υποστατικά λειτουργούν κανονικά.

Αν το κοινό διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, πρέπει να προχωρήσουν στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκατάσταση αυτόματης αντλίας νερού.

Το κοινό καλείται επίσης να στερεώσει αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.) και να ετοιμάσει σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στα υποστατικά, αν βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Κατά την διάρκεια της πλημμύρας το κοινό αν είναι μέσα σε κτήριο καλείται να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα αν κάποιος είναι σε ανοικτό χώρο δεν πρέπει να διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο πεζός ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.

Μετά την πλημμύρα αν κάποιος βρίσκεται σε ανοικτό χώρο καλό είναι να μείνει μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων για ακραίες βροχοπτώσεις με προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με επίπεδο "Πορτοκαλί", συστήνει στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Δήμους και Κοινότητες, καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες, όπως προβούν προληπτικά στους αναγκαίους καθαρισμούς φρεατίων ομβρίων υδάτων, υπονόμων και ποταμών από μπάζα, ακαθαρσίες ή πυκνή βλάστηση και γενικά όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για έλεγχο και ανάλογες ενέργειες στην περιοχή ευθύνης τους.

Επιπρόσθετα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συστήνει στους πολίτες εάν διαθέτουν υδραντλίες σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους, να βεβαιωθούν ότι λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων.

Επίσης, πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίγκους και παραπήγματα να είναι καλά στερεωμένα.

Το κοινό πρέπει να στερεώσει καλά κύλινδρα υγραερίου και ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης όπως επίσης ντεπόζιτα νερού και ηλιακοί θερμοσίφωνες, προστίθεται. Ακόμη πρόχειρες κατασκευές και υλικά από τις οροφές πρέπει να αφαιρούνται, καταλήγει.