Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κεραμεως

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, είχε η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος, Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Το ζητημα της επιστολικής ψήφου, του δικαιώματος δηλαδή στους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Κύπρο, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος, Νίκη Κεραμέως, με την Πρόεδρο της Βουλής.

Στόχος της επίσκεψης της κ. Κεραμέως είναι να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη χώρα για την παροχή δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την κ. Κεραμέως συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από την Ελληνίδα Υπουργό για τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος διά της επιστολικής ψήφου, εντός και εκτός ελληνικής επικρατείας, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων τη μυστικότητα της ψήφου και την αποτροπή φαινομένων διπλοψηφίας.

Η Κύπρος, όπως σημειώνεται, αποτελεί την αφετηρία της περιοδείας της κ. Κεραμέως σε διάφορα κράτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας για διαφώτιση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, αναφορικά με την εν λόγω νομοθεσία, η οποία διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

πτβ

Η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την κ. Κεραμέως για την πρόσφατη ψήφιση της ανωτέρω νομοθεσίας, τονίζοντας τη σημασία της παροχής δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος διά της επιστολικής ψήφου ως μέσου που προάγει περαιτέρω τη δημοκρατία και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα αφορούν στην ανάδειξη τόσο των αιρετών αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, καταλήγει η ανακοίνωση, αντηλλάγησαν απόψεις ως προς τις ακολουθητέες πρακτικές άλλων κρατών για σκοπούς θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, αλλά και για ζητήματα τα οποία άπτονται του μεταναστευτικού προβλήματος.

Για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας συζήτησε ο ΥΠΟΙΚ με ΥΠΕΣ Ελλάδας

Απόψεις για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και τους τρόπους περαιτέρω σύσφιξης τους, αντήλλαξαν την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

υποικ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση τους που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάγκη της συνεχούς ενίσχυσης τους προς αμοιβαίο όφελος.

Aπό πλευράς της η κ. Κεραμέως, μεταξύ άλλων, προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην ελληνική επικράτεια από την ελληνική Κυβέρνηση, ειδικά σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση.

O Υπουργός Οικονομικών, συγχάρηκε την κ. Κεραμέως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση, όπως και για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία γενικότερα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός προέβη σε μια γενική παρουσίαση σε σχέση με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και των κύριων μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης.