Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εξετάζονται διάφορα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με τη βία σε αγωνιστικούς χώρους, σημειώνοντας ότι η προστασία των φιλάθλων «είναι αδιαπραγμάτευτη».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, και, ερωτηθείς για το θέμα της έξαρσης της οπαδικής βίας και αν αποφασίστηκαν μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν συζητηθεί «τα απαράδεκτα επεισόδια, το απαράδεκτο περιστατικό και της χθεσινής βραδιάς, ενδελεχώς».

Πρόσθεσε ότι έγινε μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ότι, όπως έχουν ενημερωθεί, την Παρασκευή έχει συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη βία στα γήπεδα.

Σημείωσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα παραστεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης. «Αφού ενημερωθούμε για τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξετάσουν περαιτέρω ενδεχόμενα συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Αυτό που είναι η άποψη και τοποθέτηση της Κυβέρνησης είναι ότι η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια των αγωνιστικών χώρων, η προστασία των φιλάθλων είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτά ούτε ανεκτά τέτοιου είδους απαράδεκτα επεισόδια με κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, όπως είδαμε χθες βράδυ που ακόμα και μικρά παιδιά κινδυνεύουν στους αγωνιστικούς χώρους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εξετάζονται διάφορα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις νωρίτερα το πρωί του Υπουργού Δικαιοσύνης και κατά πόσο το περιεχόμενο τους αποτελούσε μομφή κατά της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συνάγεται και που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι χθες υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία». Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να βρίσκεται με έντονη παρουσία σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους. Οι αγωνιστικοί χώροι δεν είναι πεδία μάχης».

Ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει επεισόδια έξω από τον αγωνιστικό χώρο και ήταν ένας από τους λόγους που ο αρμόδιος αστυνομικός στον αγωνιστικό χώρο ενημέρωσε τον διαιτητή του αγώνα σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι, με εκείνα τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση.

«Εκείνο που πρέπει να επαναφέρουμε στη συζήτηση και εκείνο που πρέπει να επαναφέρουμε στη ζωή μας είναι ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι ένας χώρος στον οποίον ο καθένας και η καθεμιά από εμάς μαζί με τα παιδιά του θα μπορεί να παρακολουθήσει και να απολαύσει τον αγώνα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του», είπε. Αυτό για την Κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν ως κύριο και μοναδικό γνώμονα αυτή την παράμετρο.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πολιτική απόφαση για τη μη έναρξη του χθεσινού αγώνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία». Σημείωσε ότι εκείνο το οποίο έγινε χθες βράδυ, μετά που ξεκίνησαν τα επεισόδια είναι ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε, επικοινώνησε ο ίδιος και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος καθηκόντως επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αστυνομικό στον αγωνιστικό χώρο ο οποίος τον ενημέρωσε ότι, όπως διεξάγονταν τα γεγονότα εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση του χώρου. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τότε σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε στον αστυνομικό να ενημερώσει τον διαιτητή του αγώνα και ο διαιτητής του αγώνα, όπως ακριβώς προνοεί η νομοθεσία, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί παράκαμψη του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς ήταν μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας που επικοινώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον υπεύθυνο αστυνομικό».