Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σουριναμ

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση μιας σήραγγας σε περιοχή εξόρυξης χρυσού στο Μάλι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν την Τετάρτη στο AFP ένας ηγέτης τοπικής ομάδας εξόρυξης χρυσού και ένας τοπικός αξιωματούχος.

"Ξεκίνησε με έναν θόρυβο. Η γη άρχισε να τρέμει. Υπήρχαν πάνω από 200 χρυσοθήρες στο πεδίο. Η αναζήτηση τελείωσε τώρα. Βρήκαμε 73 πτώματα", δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Oumar Sidibe, αξιωματούχος για τους μεταλλωρύχους χρυσού στη νοτιοδυτική πόλη Kangaba, σχετικά με το περιστατικό.

Τον ίδιο απολογισμό επιβεβαίωσε και ένας τοπικός σύμβουλος.

Το Υπουργείο Μεταλλείων του Μάλι την Τρίτη είχε ανακοινώσει τον θάνατο πολλών μεταλλωρύχων, αλλά δεν έδωσε ακριβή στοιχεία.

Η Κυβέρνηση εξέφρασε τα "βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες που θρηνούν και στον λαό του Μάλι".

Κάλεσε επίσης "τις κοινότητες που ζουν κοντά σε ορυχεία και τους χρυσοθήρες να τηρούν σχολαστικά τις απαιτήσεις ασφαλείας και να εργάζονται μόνο εντός των περιμέτρων που είναι αφιερωμένες στη συλλογή χρυσού".

Το Μάλι, που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Αφρική.