Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την απογοήτευση του Κινήματος Οικολόγων για τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των εργασιών στον Ακάμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, την Κυριακή, στη Λευκωσία.

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία -αφού διακηρύσσει την άμεση επανέναρξη των εργασιών- για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η άμεση επανέναρξη των εργασιών αν δεν προηγηθεί πρώτα μια σοβαρή και ενδελεχής μελέτη, που θα καταδείξει ποια από τα καταστροφικά έργα στον Ακάμα πρέπει να κατεδαφιστούν και πώς θα αλλάξει η φιλοσοφία των σχεδίων για το οδικό δίκτυο στον Ακάμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η άμεσα επανέναρξη των εργασιών, όπως είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνεπάγεται μη κατεδάφιση μέρους των καταστροφικών έργων στον Ακάμα και μη αλλαγή της φιλοσοφίας του οδικού δικτύου.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος «ομνύει πίστη» στην υφιστάμενη φιλοσοφία και στις αρχές του Εθνικού Δασικού Πάρκου για τον Ακάμα, είναι ένας πολύ κακός οιωνός.

«Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην περίπτωση του Ακάμα – για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή του φράση- δεν κάνει τίποτε το καινοτόμο, τίποτε το διαφορετικό και τίποτε το καινούργιο. Απλά ακολουθεί τα βήματα που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Απλά ακολουθεί τα κακά σχέδια και τις κακές αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, τουλάχιστον για το θέμα του Ακάμα. Και αυτό δεν μας βρίσκεται καθόλου να συμφωνούμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προχωρήσουν σε κάποια διαβήματα προς τον Πρόεδρο, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο συναντήθηκαν πριν από μια εβδομάδα, του εξήγησαν πολύ διεξοδικά «και φαινόταν να συμφωνεί ότι είναι προς το συμφέρον των κοινοτήτων να αλλάξει ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα».

«Ήταν πολύ καινοτόμες οι εισηγήσεις μας φαίνεται και δεν τις κατάλαβε, για να παρουσιάζεται όπως παρουσιάστηκε στην χθεσινή του τοποθέτηση στην Ίνεια», κατά την έκφραση του κ. Περδίκη.

Πρόσθεσε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου χρήζουν τουλάχιστον διευκρινήσεων, αφού όπως παρουσιάστηκαν γεμίζουν το Κίνημα με «πολλές ανησυχίες και πολλές επιφυλάξεις».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προβούν σε κάποιες διαμαρτυρίες στην περιοχή ανέφερε πώς θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Δεν γίνονται επαφές με άλλα κόμματα για τις εκλογές

Παράλληλα ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή καθόρισε με λεπτομέρεια τις θέσεις του Κινήματος για τις τοπικές εκλογές βάσει των οποίων θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια και θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών αυτοδιοίκησης τους οποίους θα στηρίξει το Κίνημα.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν επαφές με άλλα κόμματα για συνεργασία στις εκλογές, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν επαφές με κανέναν πολιτικό κόμμα.

«Όπου μπορούμε θα έχουμε δική μας παρουσία. Οι Επαρχιακές Επιτροπές έχουν τις διαδικασίες τους για να αποφασίσουν σε σχέση με τους Αντιδημάρχους, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών», είπε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ακόμα ότι η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε ως βάση για συζήτηση στο συνέδριο των Πράσινων Κομμάτων, το μανιφέστο των Πρασίνων για τις Ευρωεκλογές.

Μεταξύ 1-5 Φεβρουαρίου διεξάγεται στην Λυών το Συνέδριο των Πρασίνων Κομμάτων και όπως είπε ο κ. Περδίκης, θα μεταβεί πενταμελής αντιπροσωπεία με Επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος.

«Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός προοδευτικού, πράσινου μανιφέστου για τις Ευρωεκλογές που βάζει μπροστά τον άνθρωπο, την φύση και τον πλανήτη μας, για μια Ευρώπη πρωτοπόρο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση. Για κοινωνική κλιματική δικαιοσύνη, για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης συμπλήρωσε ότι ξεκινούν με αυτό το ορόσημο την προσπάθεια για τις Ευρωεκλογές αφού από τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν ένα ολοκληρωμένο, σε ευρωπαϊκή βάση μανιφέστο πολιτικών θέσεων. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η επιλογή των υποψηφίων Κυπρίων Ευρωβουλευτών για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ανέφερε ακόμα ότι υπολογίζεται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση και των δύο ψηφοδελτίων να ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου.