Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Επαναρχίζουν άμεσα οι εργασίες στον Ακάμα για την ολοκλήρωση των οδικών έργων που έχουν ανασταλεί προσωρινά, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο εγκαινίων έργων στην κοινότητα της Ίνειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί ξανά την περιοχή πριν τον Ιούνιο μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, καθώς και τον Υφυπουργό Τουρισμού, για να αξιολογήσουν την υλοποίηση των έργων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη το πρωί του Σαββάτου στην κοινότητα και εγκαινίασε το έργο θεματικής διαδρομής «Αφροδίτη» και ακολούθως το έργο ανάπλασης του πυρήνα της κοινότητας και το Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας Ίνειας-Λάρας. Συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη και την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας Γιάγκο Τσίβικο για την πρόσκληση στην περιοχή και εκτίμησε πως γίνεται μια «σημαντική δουλειά» παρόλα τα προβλήματα που, όπως είπε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις «που δεν βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Κύπρου», κατά την έκφρασή του.

«Είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω την δική τους προσπάθεια, και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτές στην ανάγκη να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περιοχή» είπε.

«Εγκαινιάζοντας σήμερα τρία έργα αλλά και στις γειτονικές κοινότητες πριν λίγο διάστημα, οι κάτοικοι των περιοχών, αντιλαμβάνονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον γιατί ακριβώς, ζουν εδώ, την σημασία του Ακάμα, τον περιβαλλοντικό πλούτο του» είπε και αναφέρθηκε στα έργα που εγκαινιάστηκαν για να «αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή».

Σε ερώτηση για αναφορές του κοινοτάρχη Ίνειας ότι έχει να επισκεφτεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την κοινότητα 30 χρόνια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του δεν αποτελεί μόνο μια «ηθική υποχρέωση», ενώ ανέφερε ότι παρόμοιες επισκέψεις γίνονται και σε άλλες κοινότητες, δείχνοντας την «προτεραιότητα που δίνουμε ως Πολιτεία στην ανάγκη να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ύπαιθρος».

Το έργο «Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη» στην Ίνεια χρηματοδοτήθηκε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ – NextGenerationEU και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα δύο άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους. Σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια των τριών έργων, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «ο Ακάμας αποτελεί πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, αλλά και σημαίνον τμήμα της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς».

Άκουσα προσεκτικά τη λίστα αιτημάτων σας, είπε, λέγοντας πως κάποια από αυτά τα γνώριζε, και πως για κάποια θα τοποθετηθεί στη συνέχεια. Αναφέρθηκε ακόμη στην άποψη που εξέφρασε και στο παρελθόν, ότι θεωρεί «λανθασμένη την απόφαση που λήφθηκε για να διαχωριστούν οι κοινότητες του Ακάμα» οι οποίες, όπως είπε «έπρεπε να ήταν μαζί».

«Τώρα εργαζόμαστε για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην πορεία θα αξιολογήσουμε τις όποιες προκλήσεις και τα όποια προβλήματα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής, είπε ότι έχουν έγνοια και ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

Σε σχέση με τον στόχο αναζωογόνησης και αναβάθμισης της υπαίθρου είπε ότι πρόκειται για έναν πυλώνα ανάπτυξης με πολλές πτυχές και προεκτάσεις «που η σημασία του υπερβαίνει τα όρια των κοινοτήτων της περιοχής και αποκτά εθνική εμβέλεια», όπως είπε.

Είπε ακόμη ότι αναγνωρίζει τη δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση «για να μπορούμε σήμερα εμείς να βρισκόμαστε εδώ και να κάνουμε τα εγκαίνια».

«Έμπρακτο δείγμα της προσέγγισης της Κυβέρνησης στο θέμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι τα μέτρα που εισήγαγε και εφαρμόζονται με αξιόλογα αποτελέσματα για την παροχή κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη σε Κοινότητες της υπαίθρου» είπε.

Αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής ενώ είπε ότι πριν από 40 μέρες εγκαινιάστηκαν έργα σε δύο άλλες κοινότητες, πέραν των τριών έργων που εγκαινιάζονται το Σάββατο στην Ίνεια.

«Θα πρέπει να συνδέσουμε όλα αυτά τα έργα στην περιοχή» είπε και ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε εντός των επόμενων μηνών στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δίδοντας κίνητρα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κέντρα να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες».

Ανακοίνωσε επίσης πως το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν να ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος, θα προχωρήσουν με την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στην περιοχή για να επισκεφθεί όλα τα Μουσεία.

«Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των Τοπικών Αρχών και άλλων φορέων για την ανάπτυξη της υπαίθρου μας, στηρίζουμε όλες τις δράσεις των Κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα που εμπλουτίζουν, ενισχύουν και αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής και κατ’ επέκταση βοηθούν και τις ίδιες τις Κοινότητες» είπε εξάλλου.

Για την περίοδο 2024-2028 ανέφερε ότι περιλαμβάνεται στα αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης πρόνοια για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τις κοινοτικές υποδομές όλων των Κοινοτήτων του Ακάμα από το Κράτος.

Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν Εκθεσιακά και Εκπαιδευτικά Κέντρα, Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια και Κέντρα Πληροφόρησης για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς επίσης μουσεία που αναδεικνύουν τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό μας, πρόσθεσε, μεταξύ αυτών και το Εκπαιδευτικό – Εκθεσιακό Κέντρο Χελώνας.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση πολλαπλών δράσεων για την περίοδο 2024-2028, τα οποία «θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του Ακάμα», τόσο μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα όσο και μέσω εξειδικευμένων μέτρων στήριξης για τις Κοινότητες του Ακάμα.

Τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν, την επιδότηση ιδιοκτητών γεωργικής γης με βάση την έκταση των τεμαχίων τους, τη σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές περιοχές και τη χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφελείας. «Προς τον σκοπό αυτό, έχουμε αποφασίσει δέσμη 11 μέτρων για τη στήριξη των Κοινοτήτων του Ακάμα, η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει» είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή ολοκληρώνονται, όπως το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στις Πάνω Αρόδες, το Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα στη Δρούσεια και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας.

Επεσήμανε πως πριν από ένα μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μια «δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη από το δημόσιο συμφέρον απόφαση» για την περιοχή, για αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

«Υπό το φως είτε πράξεων είτε παραλείψεων σε σχέση με την υλοποίηση του, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως γίνει επαναξιολόγηση των έργων και των λειτουργιών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα εντός συγκεκριμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος έναρξης και λήξης των έργων η οποία δεν θα επιτρέψει περαιτέρω αχρείαστες καθυστερήσεις» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη «βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης» και του ίδιου προσωπικά «όπως το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης υλοποιηθεί κατά τρόπο που να μην αλλοιώνεται η φιλοσοφία και οι αρχές που το διέπουν».

Εξέφρασε ακόμη την αποφασιστικότητά του «να αρθούν τα λάθη, οι παραλείψεις και υπερβολές που θα αλλοίωναν την πεμπτουσία του Σχεδίου και θα αναιρούσαν τους σκοπούς και τους στόχους του».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στις Αρχές και τους κατοίκους των Κοινοτήτων του Ακάμα τους διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά «τα όρια ανάμεσα στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς και την ανάγκη για ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής» για να προσθέσει ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε».

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Ίνειας ότι «δεν θα περάσουν 30 χρόνια για την επόμενη επίσκεψη του» ενώ ακολούθως περιηγήθηκε στα στενά δρομάκια της κοινότητας και ξεναγήθηκε στα έργα.

Ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος έκανε λόγο για «ιστορική» ημέρα για την Ίνεια με την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» τα τρία έργα για την κοινότητα, λέγοντας ότι το συνολικό κόστος ανήλθε στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου έκανε από την πλευρά της εκτενή αναφορά στα τρία έργα σημειώνοντας ότι σε όποιες κοινότητες έγιναν έργα, οι απόδημοι αναπαλαιώνουν και συντηρούν τις κατοικίες τους, ενώ να δημιουργούν και νέες επιχειρήσεις, όπως χώρους εστίασης και τουριστικά καταλύματα.