Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδσ

Μια σοκαριστική καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας. Ηλικιωμένος έσβησε την ώρα που ανέβαινε τις σκάλες της πολυκατοικίας όπου διαμένει, καθώς ο ανελκυστήρας είναι εκτός λειτουργίας. Τροχιοδρομημένες κινήσεις για έξωση ηλικιωμένων ενοικιαστών λόγω χαμηλών ενοικίων, βλέπει συγγενής του θύματος.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, η Στάλω Χριστοδουλίδου, Νομικός και συγγενής του θύματος, εξήγησε ότι ο ηλικιωμένος ήταν θέσμιος ενοικιαστής, ο οποίος διέμενε σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου από το 2013, πληρώνοντας χαμηλό ενοίκιο.  

Η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας, πρόσφατα καταχώρησε έξωση εναντίον τριών θέσμιων ενοικιαστών, με παλιά ενοικιαστήρια.

Όπως ανέφερε η κ Χριστοδουλίδου, στη συνέχεια, ο συντηρητής του ασανσέρ ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια ότι το ασανσέρ θα πρέπει να αλλαχθεί. 

«Το άφησε όμως και χάλασε εντελώς, και παρά το γεγονός ότι και εγώ προσωπικά ενημερώθηκα από τον συντηρητή ότι επιδιορθώνεται, μου είπε όμως ότι το κόστος επιδιόρθωσης δεν την συμφέρει την ιδιοκτήτρια, και ότι παράγγειλε νέο ανελκυστήρα, ο οποίος θα έρθει μετά από έξι μήνες», πρόσθεσε. 

«Τα άτομα αυτά είναι ηλικιωμένα, δυσκολεύονται να ανεβοκατεβαίνουν. Ο γαμπρός μου ήταν καρδιακός και έπαθε καρδιακή προσβολή στα σκαλιά» ανέφερε η κ. Χριστοδουλίδου, ενώ πρόσθεσε :«Θεωρούμε ότι είναι τροχιοδρομημένος τρόπος για να τους αναγκάσει να φύγουν από την πολυκατοικία». 

Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποτάθηκε η καταγγέλλουσα, ωστόσο όπως εξήγησε, το τμήμα έχει αρμοδιότητα επί ανελκυστήρων που βρίσκονται σε λειτουργία. «Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για να επιβάλει την εφαρμογή κανονισμών, αν ο ιδιοκτήτης διακόψει τη λειτουργία για δικούς του λόγους», της ανέφεραν. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε η καταγγέλλουσα στην ίδια πολυκατοικία, η αδερφή της, τοποθέτησε τροχαλία στο μπαλκόνι ώστε να μπορεί να ανεβάζει τα ψώνια. Λόγω του ότι το σχοινί κατέληγε στο πάρκινγκ και η ηλικιωμένη, «έπρεπε να μπαίνει με το αυτοκίνητο για να κατεβάζει τα ψώνια, η ιδιοκτήτρια τοποθέτησε ένα σκιπ και έκλεισε την είσοδο για να μην της επιτρέπει να μπαίνει», δήλωσε η κ. Χριστοδουλίδου. 

Παράλληλα, η κ. Χριστοδουλίδου τόνισε την απουσία σχετικής νομοθεσίας, όσον αφορά την διαχειριστική αρχή όταν υπάρχει ένας ιδιοκτήτης στην πολυκατοικία .

ΥΠΕΣ: Ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για την διαχειριστική επιτροπή 

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η Μαργαρίτα Κυριάκου Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε στις παρούσα νομοθεσία, όπου η σύσταση και λειτουργεία διαχειριστικής επιτροπής, εναπόκειται στους ίδιους τους ιδιοκτήτες και δεν είναι υποχρεωτική.  

Η διαχειριστική επιτροπή αναλαμβάνει και τις όποιες επισκευές και εργασίες, που χρειάζονται να γίνουν, 

Έχοντας εντοπίσει αυτό το κενό, ήδη έχει προωθηθεί νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της βουλής, με στόχο να γίνει υποχρεωτική η σύσταση σε κοινόκτητες οικοδομές πέντε διαμερισμάτων και άνω.