Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Διανύουμε μια από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τα αποθέματα νερού στα φράγματα, αφού οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες είναι ελάχιστες.

Η πληρότητα των φραγμάτων μειώθηκε στο 45,3% σε σύγκριση με 66,8% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ποσοστό που μεταφράζεται σε 131,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Γιάννα Οικονομίδου – Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων

«Τα αποθέματα μας είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με πέρσι και ήδη παρατηρούμε και αύξηση στη ζήτηση του πόσιμου νερού της τάξης των 5% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα το οποίο δημιουργεί ακόμη πιο σοβαρό έλλειμμα στο ισοζύγιο της προσφοράς και της ζήτησης του νερού».

Αριθμοί και δεδομένα, προβληματίζουν τους αρμοδίους, οι οποίοι μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια και καλούν το κοινό να σταματήσει τις αλόγιστες σπατάλες του νερού, για να μην διψάσουμε κατά τους καυτούς μήνες του Καλοκαιριού.

«Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε σχέση με την κατανομή των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού στις διάφορες χρήσεις και εκτιμούμε ότι θα πρέπει δυστυχώς να γίνουν περικοπές στο νερό που θα παραχωρηθεί για άρδευση καλλιεργειών», σημείωσε η κ. Οικονομίδου.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και το 2020-2021. Ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Οικονομίδου, ο Γενάρης το 2021 ήταν λίγο καλύτερος καθώς υπήρχαν 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ φέτος έφτασε μόλις τα έξι εκατομμύρια.

Η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης για τον Ιανουάριο, είναι στο 32% της κανονικής για το μήνα, σε σύγκριση με 102,4 χιλιοστά που είναι η κανονική για τον Ιανουάριο. Και με το 50% της βροχόπτωσης να οφείλεται στο τελευταίο τριήμερο.

Ελάχιστα στο μεταξύ είναι και τα χιόνια στο Τρόοδος.