Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Εκατό ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η αιματοχυσία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ το τέλος της σύγκρουσης φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο ζητώντας κατάπαυση πυρός ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, ενώ σύμφωνα με αναλυτές ο πόλεμος γίνεται πλέον περιφερειακός.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι πιθανόν το Ισραήλ καταλάβει τη συνοριακή γραμμή Αιγύπτου – Γάζας, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων – «Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Συμφωνία τώρα!»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψή τους στις 7 Οκτωβρίου, το συλλαλητήριο για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε το Σάββατο και οι διοργανωτές δήλωσαν την πρόθεσή τους να το συνεχίσουν συνεχώς για 24 ώρες.

Ο Itai Regev, ο οποίος απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ στο Re’im και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συλλαλητήριο. «Στεκόμουν εδώ μπροστά σας πριν από περίπου ένα μήνα και ήλπιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν και θα φαίνονταν διαφορετικά», είπε ο Regev. «Δυστυχώς, στέκομαι εδώ μπροστά σας ένα μήνα αργότερα και υπάρχουν ακόμα 136 απαχθέντες που κρατούνται σε φρικτές συνθήκες στην αιχμαλωσία της Χαμάς χωρίς φαγητό και αέρα.». Ανέφερε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτος μαζί με τον φίλο του, Omer Shem Tov, και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Πρέπει να ξυπνήσουμε! Κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο και απαιτεί μια συμφωνία τώρα!», πρόσθεσε ο Regev.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μίλησαν συγγενείς των ομήρων, δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι και άλλοι. Εκεί πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις και εμφανίστηκαν ισραηλινοί καλλιτέχνες.

«Σταματήστε αυτή την τρέλα» – Μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ πιέζουν τον Μπάιντεν

Σε μια από τις μεγαλύτερες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ και φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη» και «κατάπαυση του πυρός τώρα».

Ο Adam Abosherieah, ένας από τους ομιλητές, δήλωσε ότι περισσότερα από 100 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του 83χρονου πατέρα του, της μητέρας του και του αδελφού του, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Τα πτώματα δεκάδων μελών της οικογένειάς μου βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Abosherieah, φαρμακοποιός από το Νιου Τζέρσεϊ. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί εύκολα να σταματήσει αυτή τη γενοκτονία… Μπορεί εύκολα να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την τρέλα».

ΟΗΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση λιμού στη Γάζα

Η αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση λιμού στη Γάζα έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της περιοχής εισήλθε στην 100ή ημέρα του την Κυριακή.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά το Σάββατο ότι η κρίση «επιδεινώθηκε από την απάνθρωπη γλώσσα και τη χρήση των τροφίμων, του νερού και των  καυσίμων ως μέσων πολέμου».

Θάνατοι

Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα: τουλάχιστον 23.708

Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν: περισσότεροι από 1.100 (ο συνολικός αριθμός θυμάτων στο Ισραήλ είναι πάνω από 1.300)

Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: 347

Καταστροφές στη Γάζα

Τα κτίρια της Γάζας υπέστησαν ζημιές/καταστράφηκαν: 45-56%

Μερική λειτουργία των νοσοκομείων στη Γάζα: 15 από τα 36

Παλαιστίνιοι που αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα και λιμοκτονία»: 576,600

Σχολικά κτίρια στη Γάζα που έχουν υποστεί ζημιές: πάνω από 69%

Τζαμιά που υπέστησαν ζημιές: 142

Εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές: 3

Ζημιές σε ασθενοφόρα: 121

Μαθητές εκτός σχολείου: 625.000

Τραυματισμοί

Παλαιστίνιοι στη Γάζα: 60.005

Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: περισσότεροι από 4.000

Συνολικοί τραυματισμοί Ισραηλινών: 12,415

Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 2.496

Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο έδαφος: 1.085

Εκτοπισμένοι

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα: 1,8 εκατομμύρια

Εκτοπισμένοι Ισραηλινοί από τις βόρειες και νότιες συνοριακές κοινότητες: 249.263

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης: 1,208

Αιχμάλωτοι/Φυλακισμένοι

Αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου: περίπου 250

Αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν: 121

Αιχμάλωτοι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας: 136

Αιχμάλωτοι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν στην αιχμαλωσία της Χαμάς: 33

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παύσης των μαχών: 240

Πυρομαχικά

Ρίχτηκαν στη Γάζα: 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες

Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ: 14.000