Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμος

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει στην Αίγυπτο την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, την ώρα που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκοπεί σήμερα το πρωί τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, με τις μάχες και τις διπλωματικές προσπάθειες, το Ισραήλ θα βρεθεί από σήμερα αντιμέτωπο ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με κατηγορίες για «γενοκτονία» εξαιτίας της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τις χαρακτήρισε «παράλογες».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία προχώρησε σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, την κυριότερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Αργά χθες το απόγευμα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών πληρώματος ασθενοφόρου, σε πλήγμα εναντίον ενός από τα οχήματά της στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 100 σήραγγες βρέθηκαν στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ανακάλυψε εκατοντάδες εισόδους σηράγγων στην επιφάνεια του εδάφους και περισσότερες από 100 σήραγγες υπογείως στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και θα συνεχίσει να ερευνά και να καταστρέφει το δίκτυο των σηράγγων.

«Τρομοκράτες εξοντώθηκαν επίσης» κατά τις επιχειρήσεις, ανέφεραν μέσω του καναλιού τους στην πλατφόρμα Telegram οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ισραηλινοί όμηροι είχαν κρατηθεί σε σήραγγα κάτω από τη Χαν Γιουνίς, η κατασκευή της οποίας φαίνεται πως είχε μεγάλο κόστος, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Εκατομμύρια σεκέλ υπολογίζεται πως επενδύθηκαν για τη διάνοιξη της σήραγγας και τον εξοπλισμό της με συστήματα εξαερισμού, ηλεκτροδότησης και υδραυλικά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι συγγενείς των ομήρων χρησιμοποιούν μεγάφωνα για να φωνάξουν μηνύματα στη Γάζα για να ακούσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Οι συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα χρησιμοποιούν τεράστια και ισχυρά ηχεία για να φωνάξουν μηνύματα προς τη Λωρίδα με την ελπίδα ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα ακούσουν.

«Μη χάνεις την ελπίδα. Γυρίζουμε τον κόσμο ανάποδα για να σας φέρουμε πίσω», φωνάζουν προς την Χαν Γιουνίς. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι σχεδόν η 100η μέρα. Μείνετε δυνατοί, έχει σχεδόν τελειώσει».

Η Κυριακή θα σηματοδοτήσει 100 ημέρες από την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία 3.000 τρομοκράτες εισέβαλαν στα σύνορα, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους.

Γαζα μεγαφωνα για ομηρους

Κατάληψη πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, κατελήφθη από έξι ενόπλους, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού. Μεταξύ του πληρώματος, είναι ένας Έλληνας ναυτικός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Συνάντηση Μπλίνκεν με Σίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi συναντήθηκαν στο Κάιρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Σίσι με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο λιμάνι της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Αμπάς χθες, στη Ραμάλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περί γενοκτονίας στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισε σήμερα την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής που ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου «διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας, το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θα ακούσει την επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής, κατά την σημερινή συνεδρίαση, και την απάντηση του Ισραήλ, κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Η δικαστική απόφαση για την λήψη επειγόντων μέτρων αναμένεται εντός του μήνα. Το Δικαστήριο δεν θα κρίνει εντός του χρονικού αυτού διαστήματος αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ενάγουσας Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας.

Ως «τρομοκράτες» χαρακτηρίζει ο Ισραηλινός στρατός δύο δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε πλήγμα του 

Ο Ισραηλινός στρατός υποστήριξε χθες Τετάρτη ότι δυο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα που σκοτώθηκαν σε πλήγμα του στη Λωρίδα της Γάζας συνδέονταν άμεσα με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, τη Χαμάς και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο Χάμζα Ντάχντουχ και ο Μουστάφα Θουράγια —ο τελευταίος, εικονολήπτης και δημοσιογράφος, συνεργαζόταν με διάφορα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου— σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν επλήγη το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου είχαν πάει να κάνουν ρεπορτάζ για το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Πριν από το πλήγμα, οι δύο πιλόταραν drones που ήγειραν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα», ανέφερε ο Τσαχάλ σε ανακοίνωσή του.

«Μάχες υπόγεια και υπέργεια»

«Διεξάγονται μάχες υπόγεια, υπέργεια, είναι περιοχή πολύ περίπλοκη, με εχθρό που προετοίμαζε την άμυνά του για πάρα πολύ καιρό και με τρόπο πολύ οργανωμένο», είπε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χερτσί Χαλεβί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να προειδοποιούν πως στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσεται καταστροφή από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, καθώς το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο. Η διανομή βοήθειας είναι αντιμέτωπη με «σχεδόν ανυπέρβλητα» εμπόδια, τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας των μαχών, ο Ζακί Σαχίν, συνταξιούχος γιατρός, μεταμόρφωσε το ιατρείο του σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Στοίχησε τη ζωή τουλάχιστον 23.357 Παλαιστινίων και 1.140 Ισραηλινών

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν εξαπολύθηκε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23.469 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη. Με άλλα λόγια, τα θύματα είναι περίπου το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου. Άλλοι 59.400 και πλέον τραυματίστηκαν.

Παρά τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτόν τον πόλεμο, που αυτή την εβδομάδα εισήλθε στον τέταρτο μήνα του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, όπου η Χαμάς έχει πολλούς συμμάχους, ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη.