Τηλεόραση Ραδιόφωνο
israel

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει να αποφύγουν να πλήξουν περαιτέρω αμάχους στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή για να κατευνάσει την περιφερειακή ένταση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διανύει τώρα τον τέταρτο μήνα της, αλλά και για να μιλήσει με Ισραηλινούς ηγέτες για τον χειρισμό του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Ισραήλ να σταματήσει επανάληψη της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τη σύγκρουση. Ο Μίλερ είπε ότι ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βλάβης σε αμάχους και της προστασίας των υποδομών αμάχων στη Γάζα».

Το Ισραήλ απάντησε στην πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του με βομβαρδισμό της Γάζας από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ο απολογισμός των βομβαρδισμών είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 23.210 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής, που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο Μίλερ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις προσπάθειες απελευθέρωσης των εναπομεινάντων ομήρων από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισραήλ, είναι 132, αν και 25 από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της παροχής περισσότερης βοήθειας στον λαό της Γάζας.

Ακόμα, είπε ότι ο Μπλίνκεν «επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης διαρκούς, βιώσιμης ειρήνης για το Ισραήλ και την περιοχή, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».