Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη το πρωί στη Λευκωσία η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι ήταν μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση κατά την οποία ευχαρίστησε την κ. Γιόχανσον για όλη τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό και τα  θέματα που αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επίσης, είπε ότι έθεσε επι τάπητος το θέμα της επέκτασης του προγράμματος επανεγκατάστασης για τους ασυνόδευτούς ανήλικους, ένα πρόγραμμα που, όπως ανέφερε,  αυτή τη στιγμή προωθείται σε πιλοτική βάση μόνο για περιορισμένο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η κ. Γιόχανσον, ανέφερε η Υφυπουργός, είδε θετικά αυτή την πρόταση και ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει το αίτημα.

Επιπλέον, η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε την Επίτροπο της ΕΕ  για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε ό,τι αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τους ασυνόδευτους ανηλίκους, κυρίως σε σχέση με  προγράμματα αναδοχής συνήθως σε οικογένειες ομοεθνών τους, ως επίσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υφυπουργείο σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης - Κύπρου σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επανένταξη των ασυνόδευτών ανηλίκων με τις οικογένειές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθύμισε ότι μετά την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, το Υφυπουργείο προωθεί την καταβολή των Υλικών Συνθηκών Υποδοχής μέσω προπληρωμένης κάρτας, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των επιδομάτων.