Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στις φλόγες τυλίχθηκε επιβατικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Τόκιο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, αφού συγκρούστηκε με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.  Από τη μοιραία σύγκρουση πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους. 

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Πρόκειται για μια πολύ απογοητευτική και θλιβερή κατάσταση». Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια πίσω από την τραγική σύγκρουση, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας.  «Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τα αίτια της σύγκρουσης ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα του αεροπλάνου και από κάτω, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στον διάδρομο προσγείωσης.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 367 επιβάτες, και δώδεκα μέλη πληρώματος, ενώ όπως μεταδίδει το Sky News, σύμφωνα με την Japan Airways, όλοι οι επιβαίνοντες έχουν εκκενώσει το αεροσκάφος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο τις αρχές, αναφέρει ότι το αεροσκάφος συγκρούστηκε με άλλο αεροσκάφος μετά την προσγείωση στη Χανέντα. Από το πλήρωμα του μικρού αεροσκάφους της ακτοφυλακής, νεκροί είναι οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες. Ο πιλότος κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, έχοντας τραυματιστεί σοβαρά.

Το ΝΗΚ ανέφερε επίσης ότι το αεροπλάνο, JAL 516, είχε απογειωθεί από το Χοκάιντο.

Το αεροδρόμιο του Τόκιο παραμένει κλειστό, την ώρα που διεξάγονται έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τη στιγμή της σύγκρουσης στον αεροδιάδρομο

Bίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου πιστεύεται ότι δείχνουν το εσωτερικό του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Γραμμών πριν από την εκκένωσή του.

Το επίμαχο υλικό αναδημοσίευσε και ο ιστότοπος Sky News, επισημαίνοντας πάντως ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί.

Το βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους

«Ήταν μια κόλαση»

Ο Σουηδός Anton Deibe, 17 ετών, ήταν επιβάτης στο αεροπλάνο της Japan Airlines και περιέγραψε τι συνέβη. «Όλη η καμπίνα γέμισε καπνό μέσα σε λίγα λεπτά», δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Πέσαμε κάτω στο πάτωμα. Στη συνέχεια άνοιξαν οι πόρτες έκτακτης ανάγκης και πέσαμε πάνω τους.», ενώ πρόσθεσε ότι «Ο καπνός στην καμπίνα τσούζει σαν κόλαση. Ήταν μια κόλαση. Δεν έχουμε ιδέα πού πηγαίνουμε και έτσι τρέχουμε έξω στον αγρό. Ήταν χάος.»  Ο κ. Deibe είπε ότι ταξίδευε με τους γονείς και την αδελφή του.

«Γίναμε μάρτυρες ενός θαύματος»

Ερωτηθείς για το δυστύχημα με το φλεγόμενο αεροσκάφος, πρώην εμπορικός πιλότος δήλωσε στο Sky News «Μόλις γίναμε μάρτυρες ενός θαύματος». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Ο τρόπος με τον οποίο έβγαλαν όλους αυτούς τους επιβάτες από το αεροπλάνο είναι σχεδόν απίστευτος»

Ο πρώην πιλότος ανέφερε ότι «η ορατότητα πρέπει να ήταν μηδενική», καθώς οι εικόνες δείχνουν καπνό να βγαίνει από μία από τις πίσω πόρτες, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Για το πλήρωμα που κατάφερε να βγάλει όλους τους επιβάτες, είναι θαύμα.»