Τηλεόραση Ραδιόφωνο
η

Για νέο κύμα λοιμώξεων ενόψει του χειμώνα προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμαστούν για πιθανή πίεση στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. CoViD-19 και λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι πιο κοινές λοιμώξεις στον κυπριακό πληθυσμό, με την Υπουργό Υγείας να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό και στην γρίπη.

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, γνωστού ως RSV και εποχικής γρίπης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου Νόσων χτυπά καμπανάκι και καλεί τις χώρες της Ευρώπης να προετοιμάσουν κατάλληλα τα υγειονομικά τους συστήματα, αφού αναμένεται αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Andrea Ammon- Διευθύντρια ECDC

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει σημάδια ότι η μετάδοση των αναπνευστικών ιών στην κοινότητα έχει αυξηθεί, κάτι που είναι αναμενόμενο για τη χειμερινή περίοδο. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Το ECDC εξέδωσε λίστα με εννέα συστάσεις, μεταξύ των οποίων

- Εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων κατά του κορωνοϊού και της γρίπης

- Αύξηση της χωρητικότητας και των κλινών των ΤΑΕΠ και των ΜΕΘ

- Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και ενίσχυση της ετοιμότητας των νοσοκομείων για διαχείριση αυξημένου αριθμού ασθενών

- Χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους

Andrea Ammon- Διευθύντρια ECDC

Τα μέτρα είναι πολλά και αφορούν κυρίως στον εμβολιασμό, στην αύξηση των νοσοκομειακών κλινών, στην πρόληψη και στον έλεγχο, στην διενέργεια εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης της νόσου και στη χρήση αντιικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την υπουργό υγείας Πόπη Κανάρη έξαρση λοιμώξεων, κυρίως του αναπνευστικού, παρατηρείται και στην Κύπρο με τον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να ακολουθεί την ανιούσα.  

Πόπη Κανάρη – Υπουργός Υγείας

Έχουμε θέματα και τα νοσοκομεία μας, τόσο το Μακάρειο με τα παιδιά και άλλα νοσοκομεία έχουν μια αυξημένη ροή και επίσης έχουμε μια αυξημένη ροή σε θέματα covid.

Η Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, και κυρίως στους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό και στην γρίπη.