Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία στηρίζουν τον αμφιλεγόμενο κανονισμό που προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, με πρόσχημα λόγους ασφαλείας.

Το θέμα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» και ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης, ο οποίος στην διερεύνησή του επιβεβαίωσε την πληροφορία από αρμόδια λειτουργό που εκπροσωπούσε την Κ.Δ στις συζητήσεις για το σχετικό νομοθέτημα. Πρόκειται για τον κανονισμό που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης. Το κείμενο είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το επίμαχο άρθρο είναι το υπ. αριθμόν 4, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφαλείας και εφόσον οι κυβερνητικές υπηρεσίες που κάνουν τις υποκλοπές πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Εάν ο κανονισμός λάβει έγκριση, την Παρασκευή θα γίνει η τελική συζήτηση, θα υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε. Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις πάντως, με τους δημοσιογραφικούς κύκλους της Ε.Ε να θεωρούν ότι η πρόνοια που προωθείται καταπατά αρχές της ελευθεροτυπίας.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Την έντονη ανησυχία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας που αφορούν στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος στηρίζει την πρωτοφανή πρόνοια για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, που επιχειρείται να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων (European Media Freedom Act / EMFA).

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας τους τελευταίους μήνες παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες και αποφασίζει τα επόμενα βήματα της σε συνεδρία που έχει συγκληθεί για αύριο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, παρακολουθεί στενά, τους τελευταίους μήνες, τη συζήτηση σχετικά με την European Media Freedom Act και τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, από δημοσιογραφικές ενώσεις της Ευρώπης, απέναντι στην προσπάθεια συμπερίληψης στην EMFA, αρχικά μετά από πιέσεις της Γαλλίας, αναφοράς η οποία θα δίνει δικαίωμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να παρακολουθούν δημοσιογράφους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο «για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας».

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κ. Έλλη Κοτζαμάνη επισήμανε ότι κατά την αυριανή συνεδρία της επιτροπής, θα εξεταστούν «τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε αυτό το τριήμερο που απομένει για να αποτρέψουμε συμπερίληψη αυτής της πρόνοιας».

Εξήγησε ότι « η συμπερίληψη μιας τέτοιας πρόνοιας, στο άρθρο 4 που αφορά στην προστασία των πηγών των δημοσιογράφων στην ουσία θα υποσκάψει τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, στο ρόλο τους ως κοινωνικού εισαγγελέα ως του προστάτη του κοινού απέναντι στο δημόσιο, στην ουσία θα υποσκάψουμε μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας».

Με δεδομένες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα, «η ΕΔΔ θα συζητήσει τρόπους παρέμβασης προς την προεδρία της Δημοκρατίας, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους Ευρωβουλευτές, ώστε η Κύπρος να τερματίσει άμεσα την στήριξη της πρωτοφανούς αυτής πρόνοιας, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.»

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με φόντο αυτό το ζήτημα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για κανονισμό «άρα είναι νομικά δεσμευτικό το κείμενο, εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από περίπου δύο μήνες καταλήξαμε σε μια κοινή θέση η οποία έδινε μερικές ελάχιστες εξαιρέσεις στα κράτη μέλη για να έχουν το δικαίωμα παρέμβασης σε σχέση με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.»

Σημείωσε ότι  «αυτό το κείμενο που καταλήξαμε εμείς η διαδικασία προβλέπει ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί στους λεγόμενους τριλόγους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το κείμενο των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο αφορά το δικαίωμα των κρατών μελών να παρεμβαίνουν με παρακολουθήσεις σε εκείνες τις περιπτώσεις που το θέμα άπτεται λόγους εθνικής ασφαλείας.»

Στη συνέχεια ο κ Μαυρίδης παρέθεσε την δική του άποψη, «ναι μεν τα κράτη μέλη να διατηρήσουν το δικαίωμα για λόγους ασφαλείας ή και για σοβαρά εγκλήματα αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη μόνα τους να ρυθμίσουν τη διαδικασία. Θα πρέπει εμείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποδείξουμε στα κράτη μέλη τη σωστή διαδικασία, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση ή να είναι όχημα αυτό για παρεμβάσεις εις βάρος των δημοσιογράφων»

Καταλήγοντας επισήμανε ότι εάν την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλήξουν σε ένα κοινό συμβιβαστικό κείμενο τότε αυτό θεωρείται λήξαν και ο κανονισμός πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.