Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημοσιογραφος

Απορρίπτει τα περί επιχείρησης υπόσκαψης του ρόλου των Μέσων Ενημέρωσης και συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας η κυβέρνηση, στον απόηχο των αποκαλύψεων για πρόνοια που επιχειρείται να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων, η οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που επιτρέπει στην ουσία, έστω και με αυστηρά κριτήρια, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Το αμφιλεγόμενο άρθρο 4, προνοεί την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, με την εξαίρεση για λόγους διερεύνησης πολύ σοβαρών εγκλημάτων υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιες θα μπορούσε να ήταν αυτές οι προϋποθέσεις, κλήθηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θέματα εθνικής ασφαλείας και τρομοκρατία. Στη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 22 Νοεμβρίου η Κύπρος μαζί με την ισπανική προεδρία στήριξε την συμπερίληψη δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Πρώτον, την υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης και δεύτερον, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού.»

Παρά τις δικλείδες ασφαλείας, τις οποίες επικαλέστηκε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που εγείρουν ανησυχία. Ποιος θα αποφασίζει εάν προκύπτουν λόγοι εθνικής ασφαλείας για να επιτρέπεται η παρακολούθηση δημοσιογράφου και ποιος στο τέλος προστατεύει το ίδιο το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην διερεύνηση υποθέσεων που ενδέχεται να ενοχλούν τα κέντρα εξουσίας;

«Η συμπερίληψη μιας τέτοιας πρόνοιας και μάλιστα σε ένα άρθρο, στο άρθρο 4 που αφορά στην προστασία των πηγών των δημοσιογράφων, στην ουσία θα υποσκάψουμε τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, θα υποσκάψουμε τον ρόλο τους ως κοινωνικός εισαγγελέας, ως του προστάτη του κοινού απέναντι στο δημόσιο και στο τι συμβαίνει ευρύτερα.», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Έλλη Κοτζαμάνη.

«Μάλλον στον έλεγχο στοχεύουν παρά στη διεύρυνση και ενίσχυση της ελευθεροτυπίας. Ευφημισμός ακούγεται και προσχηματισμός η αναφορά περί ενίσχυσης της ελευθεροτυπίας.». ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος. 

Το θέμα έφεραν στο φως διάφορα μέσα ενημέρωσης ανά την Ευρώπη. Στην Κύπρο, στοιχεία για την υπό διαπραγμάτευση Πράξη, αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών θεσμών ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

«Να περιμένουμε την διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εγώ ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια χρυσή τομή και να έχουμε ένα συμβιβασμό που να ικανοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη θέση όπως την εξέφρασαν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ότι είναι δηλαδή απαράδεκτο να παρακολουθούνται για οποιουσδήποτε λόγους οι δημοσιογράφοι. Είναι θέμα αρχής.», δήλωσε ο Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

«Εκεί που οι 27 έκαναν ό,τι ήθελε ο καθένας, θα έχουμε για πρώτη φορά μια γενική απαγόρευση, αυστηροποίηση με μια γενικότερα αποδεκτή και δεσμευτική λίστα των πολύ αυστηρών προϋποθέσεων. Από το χαοτικό πλαίσιο που έχουμε τώρα, πάμε σε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό.», δήλωσε ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Αθανάσιος Αθανασίου.

Αντιδράσεις καταγράφονται για το συγκεκριμένο άρθρο της Πράξης, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.