Τηλεόραση Ραδιόφωνο
tjy

Θετική κατάληξη είχε η σημερινή συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων και των αντιπροσωπειών των κλάδων σιτοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών για το θέμα της οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος με το πέρας της συνάντησης παρέθεσε τις προτάσεις της Κυβέρνησης ενώπιον των αγροτών οι οποίοι από πλευράς τους δηλώνουν ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξενοφώντος, αναφέρθηκε στη δέσμευση για πρόθεση έκτακτης επιχορήγησης, ενώ εξετάστηκε το αίτημα για την υπερκατανάλωση του νερού. Επίσης, εξετάστηκε το πλαίσιο του ταμείου διαχείρισης κινδύνου με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης της ζημιάς.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, αποφασίστηκε να εξεταστεί η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορά ανομβρία και άλλες ζημιές του 2023. «Θα συγκληθεί η επιτροπή διαχείρισης του ταμείου για να ετοιμάσει πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο για να είμαστε έτοιμοι για την καταβολή των αποζημιώσεων των σιτηρών» είπε ενώ αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις τις οποίες υποβάλλουν οι αγρότες.

Ο Κυριάκος Καϊλάς, εκπρόσωπος των σιτοπαραγωγών,μιλώντας εκ μέρους των αγροτών, είπε πως οι προτάσεις που εξετάστηκαν είναι προς την κατεύθυνση καθώς αποτελούν «μέρος της βοήθειας που ο αγρότης μπορεί να έχει». Ο κ. Καϊλάς πρόσθεσε πως οι αγρότες αναμένουν την υλοποίηση των προτάσεων. Οι οριστικές αποφάσεις, είπε, ότι θα παρθούν αύριο μετά τη συνάντηση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, όπου θα αξιολογηθούν οι θέσεις και των δύο πλευρών.