Τηλεόραση Ραδιόφωνο
COP-28

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα σήμερα (13/12) να ξεκινήσουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για να αποφευχθεί η μεγέθυνση της κλιματική κρίσης, μια πρώτη συμφωνία του είδους της που σηματοδοτεί το ενδεχόμενο του τέλους της εποχής του πετρελαίου.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων είχε σκοπό να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι ο κόσμος είναι ενωμένος στην επιθυμία του να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες είναι η τελευταία ελπίδα που θα αποτρέψει από την κλιματική καταστροφή.

Ο πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,  Σουλτάνος Αλ Τζάμπερ των ΗΑΕ, μεσολάβησε για  μια συμφωνία που ήταν αρκετά ισχυρή για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί δραματικά η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η συμφωνία καλεί τις χώρες να απομακρύνουν γρήγορα τα ενεργειακά συστήματα από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο και τακτικό τρόπο, σημεία που βοήθησαν να πείσουν τους σκεπτικιστές. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες καλούνται επίσης να συνεισφέρουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης - αντί να υποχρεωθούν να κάνουν αυτή τη στροφή μόνες τους.

«Μαζί αντιμετωπίσαμε την πραγματικότητα και στείλαμε μήνυμα στον τον κόσμο προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Αλ Τζάμπερ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Co.

Ενώ το αποτέλεσμα υπολείπεται της σταδιακής κατάργησης των περισσότερων χωρών, όντως ανοίγει νέους δρόμους: Κανένα προηγούμενο κείμενο της COP δεν ανέφερε την απομάκρυνση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα καύσιμα που στήριξαν την παγκόσμια οικονομία για δεκαετίες.

Το πόσο γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα δεν θα κριθεί από το COP-28 που έκλεισε τη σημερινή συμφωνία, αλλά από τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις εθνικές κυβερνήσεις. Μετά τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Γλασκώβη πριν από δύο χρόνια, η κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται και ο κόσμος παραμένει πολύ απίθανο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η απόφαση του Ντουμπάι είναι ένας σημαντικός δείκτης στην παγκόσμια κατεύθυνση προς ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης συμφωνίες για τον τριπλασιασμό της ανάπτυξης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τον διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης της απόδοσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Μια συμφωνία είναι τόσο καλή όσο η εφαρμογή της. Είμαστε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που λέμε», είπε ο Αλ Τζάμπερ. «Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μετατρέψουμε αυτή τη συμφωνία σε απτές ενέργειες».

Πηγή: bloomberg.com, theguardian.com, reuters.com