Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπες

Κύκλο συναντήσεων με τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) όλων των Επαρχιών πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τις οποίες έγινε ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του οδικού χάρτη από πλευράς των Συμβουλίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου 2024.

Με βάση την σχετκή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο επίκεντρο των συναντήσεων, βρέθηκε πρωτίστως η μεταφορά από 1.7.2024 της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους ΕΟΑ, περιλαμβανομένης της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της στελέχωσης των ΕΟΑ, η οποία αρχικά θα προκύψει μέσω αποσπάσεων προσωπικού ή/και συμφωνιών παροχής υπηρεσιών από υφιστάμενο προσωπικό των Δήμων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης συνολικά 105 ατόμων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις πολεοδομικές και οικοδομικές Αρχές, με σκοπό να καταρτιστούν και να διεκπεραιώσουν την εξέταση αριθμού αιτήσεων που εκκρεμούν προς εξέταση ενώπιον των υφιστάμενων Αρχών.

Αναφέρει πως περαιτέρω έγινε καταγραφή των εκκρεμοτήτων και των διαφόρων ζητημάτων που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την επίλυσή τους.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο ΕΟΑ Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο σκοπός των συναντήσεων με τα πέντε Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια είναι να εξεταστεί σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και ποιες είναι οι εκκρεμότητες βάσει του δικού μας οδικού χάρτη και διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, έχουν καταγραφεί όλες οι εκκρεμότητες και έχει πλέον επαναξιολογηθεί ο οδικός χάρτης, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, για την Επαρχία Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε σχέση με την υδροδότηση λόγω μη ύπαρξης Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει εξευρεθεί λύση.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί νέα συνάντηση με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΟΑ Πάφου για το νέο κοινό σύστημα αδειοδότησης «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», ενώ εντός Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα Συμβούλια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και για παρουσίαση των νέων δεδομένων και του αναθεωρημένου οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.