Τηλεόραση Ραδιόφωνο
gaza

Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνικής τους επικοινωνία το Σάββατο (9/12).

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 21.000 Παλαιστινίους και περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Άχμεντ Φάχμι.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενεργούν, με σοβαρότητα, για την επίτευξη εκεχειρίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε σε δήλωσή του, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η επικοινωνία αυτή ακολουθεί το βέτο που άσκησαν την Παρασκευή (8/12) οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».