Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξβ

Την συμπερίληψη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 αποφασίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Το Ινστιτούτο θα αξιοποιήσει τα υφιστάμενα Ογκολογικά Τμήματα, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας Εθνικής Στρατηγικής για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου.

Για το γεγονός αυτό ο Παύλος Δράκος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, είπε πως «το εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα είναι ο φορέας συντονισμού υλοποίησης, αναβάθμισης όλων των ογκολογικών υπηρεσιών που προσφέρονται αυτήν την στιγμή προς τους καρκινοπαθείς της χώρας μας».

«Σε μία περίοδο όπου ο καρκίνος έχει μετατραπεί σε μάστιγα η οποία ταλανίζει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως ηλικίας η δημιουργία ενός εθνικού ινστιτούτου καρκίνου αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος.

Η απόφαση συμπερίληψης του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στον προϋπολογισμό χαιρετίστηκε από διάφορα κόμματα του κοινοβουλίου όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τέθηκε το ζήτημα θεσμοθέτησης διενέργειας προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση. Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποτελεί πρόταση της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου.

«Να πούμε ότι με ιδιωτική πρωτοβουλία εντελώς δωρεάν παρέχονται 3 προγράμματα σήμερα στην χώρα μας. Επαναλαμβάνω εδώ και 35 χρόνια, σε κάθε βρέφος που γεννιέται και σε κάθε έγκυο γυναίκα σε όλα τα σπίτια. Όμως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο» είπε μεταξύ άλλων η κα. Τσιρίδου.

Η Βουλευτρια και εισηγήτρια της πρότασης νόμου χαιρέτησε το έργο που επιτελεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, το οποίο έχει διενεργήσει προγράμματα ελέγχου σε σχεδόν μισό εκατομμύριο νεογνά, εντούτοις η κυρία Τσιρίδου εισηγείται την θέσπιση νομικού πλαισίου και την στήριξη της πολιτείας στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.