Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπουργός Εργασίας σύσκεψη κατώτατος μισθός

Αισιόδοξος με την προοπτική μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα του αναθεώρησης του εθνικού κατώτατου μισθού, εμφανίστηκε, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με το πέρας της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού και επεξηγήθηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, λιγότερο από ένα μήνα, πριν την έκδοση του νέου διατάγματος την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν αποκλίσεις λόγω τον διαφορετικών αναγνώσεων όμως δεν θα έλεγα ότι αυτές οι αποκλίσεις είναι απαγορευτικές σχετικά με την επιδίωξη μας για την διαμόρφωση ενός συναινετικό πλαισίου».

Παράλληλα συζητήθηκε προοπτική στοχευμένης ελάφρυνσης στο πρόστιμο του 12% για όσους αφυπηρετουν πρόωρα στο 63ο ετος, με τον Υπουργό Εργασίας να δινει διευκρινήσεις επί της πρότασης του και τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέτουν τις δικές τους απόψεις.

Ο κ. Παναγιώτου είπε πως συμφωνήθηκε η συνέχιση της συζήτησης με επικέντρωση στις τεχνικές πτυχές του θέματος, με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου.

Επί ταπητος τέθηκε και η επέκταση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους αυτοεργοδοτούμενους, με το Υπουργείο να παρουσιάζει το νομοσχέδιο που ετοίμασε, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα καταβολής γονικής άδειας, αλλα και άλλων παροχών λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.