Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αυστηρό μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών με πολλούς αποδέκτες. Μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την ΑΤΑ και τον κατώτατο μισθό, ενώ επιβάλλεται, όπως τόνισε  Μάκης Κεραυνός, εξορθολογισμός στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να διατηρηθούν οι θετικοί δείκτες της οικονομίας, για τους οποίους τον συνεχάρη το Eurogroup. Οι αναφορές ακολούθησαν την πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής.

Μήνυμα πρώτον, η επικείμενη αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, καθώς και τα θέματα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Όπως διαμηνύει ο Μάκης Κεραυνός, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι αυτά θα παραχωρηθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με μία απαράβατη, όμως, προϋπόθεση: Στη βάση των δυνατοτήτων των δημόσιων οικονομικών. «Οσον αφορά τον Κατώτατο μισθό και την ΑΤΑ, είναι θέματα τα οποία χειρίζεται το υπουργείο Εργασίας, όμως, όλα όσα πρέπει διαχειριστούν και να αποφασιστούν, πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας για να διατηρηθεί η οικονομία μας στο καλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα».

Το δεύτερο μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλούσε μετά την συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, αφορά στον εξορθολογισμό της δημόσιας υπηρεσίας με επίκεντρο τη δομή της και το συνεχώς διογκούμενο κρατικό μισθολόγιο, που δημιουργεί αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις. Θέμα, είπε, που συζητήθηκε και στη συνεδρία. «Συμφωνήσαμε, ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να δούμε τη δημόσια υπηρεσία και πώς διαμορφώνεται ένα οργανόγραμμα, ούτως ώστε έγκαιρα να προβλέπονται οι ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας, διότι συνεχώς διαφοροποιούνται και αυξάνονται κάποτε λόγω και της συμμετοχής στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση της Κύπρου για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Οπως είπε, κατά την φθινοπωρινή αξιολόγηση της οικονομίας και του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτήρισε την πορεία της κυπριακής οικονομίας ως μια από τις καλύτερες στην Ενωση.

Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αγκάθι για την οικονομία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ενωρίτερα, μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη της Ένωσης τον τερματισμό των οριζόντιων μέτρων στήριξης, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στην πρώτη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εργασίας, συζητήθηκαν η πορεία της κυπριακής οικονομίας, το κρατικό μισθολόγιο, η αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο κατώτατος μισθός και η ΑΤΑ.