Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αγανακτισμένη η ΠΣΕΜ για την προχειρότητα της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών να ακινητοποιήσει σχολικά λεωφορεία που μέχρι σήμερα εκμίσθωνε, χωρίς να ανακοινώσει σχετικό πλάνο σε σχέση με ποιες διαδρομές επηρεάζονται, χωρίς να ενημερώσει διευθύνσεις σχολείων, μαθητές και γονείς.

«Αποτελούν μνημείο προχειρότητας οι χειρισμοί του Υπουργείου Μεταφορών σε σχέση με την ακινητοποίηση των σχολικών λεωφορείων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ «τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που διαχρονικά εκφράζαμε εμείς και οι γονείς μας, για μη σωστή συντήρηση και έλεγχο των λεωφορείων που εκμισθώνει το κράτος για μεταφορά των μαθητών, μαθητριών. Ανησυχίες που εκφράσαμε επανειλημμένα και αγνοούνταν από τους αρμόδιους. Η λήψη δραστικών μέτρων είναι απαραίτητη. Την ίδια στιγμή όμως τα μέτρα χρειάζονται και πλάνο και σχεδιασμό. Δεν μπορούμε από τι μία μέρα στην άλλη απλά να ακινητοποιούμε τα πάντα».

Παράλληλα προστίθεται ότι «αντί ενός πλάνου, ενός σχεδίου, για το πως θα μπορούν οι μαθήτριες-μαθητές να μεταβούν στα σχολεία τους, σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας χαώδους κατάστασης. Η πλειοψηφία των μαθητών, μαθητριών δεν πήγαν σχολείο, γονείς έλειψαν από τις δουλειές τους για να μεταφέρουν μαθητές στα σχολεία, οι διευθύνσεις σχολείων δεν γνώριζαν αν έπρεπε να δικαιολογήσουν ή όχι τις απουσίες. Επί της ουσίας σήμερα τα μισά σχολείο έκλεισαν και τα άλλα ήταν στον αυτόματο πιλότο.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για αυτή την προχειρότητα και την αγωνία μας για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αφού ο έλεγχος των λεωφορείων δεν φαίνεται να είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Η ανακοίνωση καταλήγει θέτοντας πέντε ερωτήματα: Ποιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την ολοκλήρωση του ελέγχου των λεωφορείων; Τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα ενημερωθούν οι γονείς, σχολεία, μαθητές για τις επόμενες μέρες; Τι θα γίνει με τις απουσίες μαθητών, μαθητριών που δεν πήγαν σήμερα μαθήματα; Τα λεωφορεία που εκμισθώνονταν με συμφωνημένους όρους και κατόπιν προσφορών, τι μέτρα τηρούσαν μέχρι σήμερα και γιατί δεν εξετάζονταν δραστικά; Ποιος θα αναλάβει αυτές τις ευθύνες; Τι θα γίνει με τα κόμιστρα των λεωφορείων που κατά τα άλλα πληρώνουν οι οικογένειες των μαθητών;