Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεωφορειο

«Παραλύουν» σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες της Κύπρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών να ακινητοποιηθούν προσωρινά όσα λεωφορεία δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και να τα κρατήσουν εκτός υπηρεσίας μέχρι την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. 

Μιλώντας χθες στα Νέα του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός των λεωφορείων που ακινητοποιούνται είναι περισσότερο από 500 κάτι που προσεγγίζει ένα ποσοστό πέραν του 50% του στόλου.

Σε σχετικές ανακοινώσεις έχουν προβεί οι εταιρείες που έχουν αναλάβει συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών, σχετικά με τα δρομολόγια που ακινητοποιούνται σήμερα.

Cyprus Public Transport: Τα δρομολόγια που ακυρώνονται σήμερα σε Λάρνακα και Λευκωσία

Όπως αναφέρει η εταιρεία «ολόκληρος ο στόλος της είναι εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία σε ότι αφορά στην ασφάλεια και ως εκ τούτου η εν λόγω οδηγία δεν επηρεάζει κανένα από τα λεωφορεία της. Η CPT θα πραγματοποιήσει κανονικά όλα τα δρομολόγια της στις επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ωστόσο, ορισμένα λεωφορεία, τα οποία ανήκουν στον στόλο υπεργολάβων της που εκτελούν τα σχολικά δρομολόγια σε Λευκωσία και Λάρνακα, δεν διαθέτουν το εν λόγω σύστημα πυρόσβεσης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να εκτελούν ορισμένα σχολικά δρομολόγια μέχρι νεότερης ειδοποίησης».

Η εταιρεία απολογείται για την όλη ταλαιπωρία που θα προκαλέσει στους πολίτες το μέτρο αυτό, «το οποίο είναι εντελώς εκτός ελέγχου μας, και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ομάδα μας εργάζεται για την αποκατάσταση της υπηρεσίας το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε ασφαλείς μεταφορές και επομένως αυτό δεν θα το θέσουμε σε κίνδυνο».

Παράλληλα καλείται το κοινό να ακολουθεί τον σύνδεσμο και να ελέγχει τακτικά τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια που επηρεάζονται.

ΕΜΕΛ: Επηρεάζεται μικρός αριθμός σχολικών δρομολογίων - Αποκαταστάθηκαν τρεις διαδρομές

 

Κανονικά θα διεξαχθούν το μεσημέρι της Δευτέρας και τις επόμενες μέρες οι διαδρομές Β3 και Β6  (Πολεμίδια – Λύκειο Πολεμιδίων) όπως και το δρομολόγιο Δ7 (Μουταγιάκκα- Λύκειο Λινόπετρας) στη Λεμεσό όπως ανακοίνωσε η ΕΜΕΛ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΕΛ, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της εταιρείας για μείωση της επίδρασης της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών για τα σχολικά λεωφορεία, κανονικά θα διεξάγεται από αύριο το πρωί και το δρομολόγιο Γερμασόγεια – Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας.

Νωρίτερα με ανακοίνωση της η ΕΜΕΛ, διευκρίνισε ότι, «όλα τα λεωφορεία της που χρησιμοποιούνται σε τακτικές αστικές και περιφερειακές διαδρομές που εμπίπτουν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων (άνω των 22 θέσεων επιβατών), διαθέτουν σύγχρονα και πιστοποιημένα ευρωπαϊκών προτύπων συστήματα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, πέραν των εγκεκριμένων πυροσβεστήρων εντός των λεωφορείων και όλων των προβλεπόμενων αισθητήρων».

1

«Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται από την ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών και οι τακτικές διαδρομές συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά» υπογραμμίζει η εταιρεία. 

Παράλληλα όπως προστίθεται από σήμερα και μέχρι νεότερης ενημέρωσης, αποσύρονται από την εξυπηρέτηση μαθητών δημόσιων σχολείων (Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών) χωρίς να επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες των ίδιων λεωφορείων, μικρός αριθμός λεωφορείων άνω των 22 θέσεων, που εξυπηρετούν μαθητές μέσω υπεργολάβων της ΕΜΕΛ.  

«Η ΕΜΕΛ αντιλαμβανόμενη τις υποχρεώσεις της έναντι των κοινωνικών ευαισθησιών και παρά την πολύ σύντομη προειδοποίηση για άμεση διακοπή παροχής υπηρεσίας – δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών – ενημερώνει ότι παρά τις προσπάθειές της για μείωση των επιπτώσεων της εν λόγω απόφασης σε μαθητές και γονείς, η προσωρινή διακοπή παροχής υπηρεσίας από τα εν λόγω 16 λεωφορεία που διαθέτουν συνολικά 815 θέσεις μεταφοράς μαθητών, υπολογίζει ότι θα επηρεαστούν περίπου 500 μαθητές», αναφέρει η εταιρεία.

Η εταιρεία απολογείται για την ταλαιπωρία ενώ «τις επόμενες μέρες, εφόσον το μέτρο συνεχιστεί, γίνονται προσπάθειες περαιτέρω μείωσης του προβλήματος. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για εξασφάλιση συστημάτων πυρόσβεσης κινητήρα, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πρόσθετη ασφάλεια».

ΟΣΥΠΑ: Οι περισσότερες διαδρομές δεν θα πραγματοποιηθούν

«Παρά το ότι η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων οφείλει να την εφαρμόσει. Δυστυχώς λόγω της πολύ περιορισμένης δυνατότητας των μικρών λεωφορείων, οι περισσότερες διαδρομές στην Επαρχία Πάφου, περιλαμβανομένου των μαθητικών δεν θα πραγματοποιηθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΣΥΠΑ. 

Η εταιρεία αναμένεται σήμερα να προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις για τις διαδρομές που δύνανται να εξυπηρετούνται ανά ημέρα μέχρι και την εγκατάσταση των συστημάτων. 

«Η εταιρεία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση και εγκατάσταση του ζητούμενου εξοπλισμού το συντομότερο δυνατό. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη» καταλήγει η ανακοίνωση .

ΟΣΕΑ: Αριθμός μαθητικών διαδρομών δε θα εκτελεστούν

Μέσω ανακοίνωσης του ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου ενημέρωσε χθες ότι αριθμός μαθητικών διαδρομών δε θα εκτελεστούν σήμερα. 

«Δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζεται αριθμός λεωφορείων και λόγω της στενότητας χρόνου, αναπόφευκτα αριθμός μαθητικών διαδρομών και αστικών/ περιφερειακών διαδρομών δεν θα εκτελεστούν αύριο Δευτέρα 4/12/2023.

Η εταιρεία θα προβεί αύριο σε περισσότερες ανακοινώσεις για τις διαδρομές που δύνανται να εξυπηρετούνται ανά ημέρα μέχρι και την εγκατάσταση των συστημάτων. Η εταιρεία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση και εγκατάσταση του ζητούμενου εξοπλισμού το συντομότερο δυνατό».