Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ταλαιπωρία σήμερα για χιλιάδες μαθητές και γονείς. 500 περίπου λεωφορεία σήκωσαν χειρόφρενο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περίπου τα μισά σχολικά δρομολόγια. Αιτία η απόφαση του Υπουργείου μεταφορών να ακινητοποιήσει όσα λεωφορεία δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης μετά και το περιστατικό της Παρασκευής, όπου σχολικό λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο, όπου το 60% των μαθητών πάει με λεωφορείο στο σχολείο. 

Καθημερινά 15 λεωφορεία μεταφέρουν μαθητές στο συγκεκριμένο σχολείο. Σήμερα από τις 7:00 και μέχρι και τις 7:45 έφτασε μόνο ένα λεωφορείο. Γονείς και μαθητές ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για την σχετική απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης και όχι από τις εταιρείες.

Οι γονείς έκαναν διευθετήσεις και αλλαγές στο πρόγραμμά τους και μετέφεραν τα παιδιά στο σχολείο το πρωί. Ωστόσο, όπως δήλωσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί το μεσημέρι οπότε θα πρέπει να αφήσουν τις δουλειές τους για να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Ενδεικτική η περίπτωση πατέρα, ο οποίος μας είπε «θα έρθω το απόγευμα να πιάσω τα παιδιά μου γιατί δεν έχω άλλη επιλογή, δεν μπορώ να φύγω από τη δουλειά μου».

Λόγω της ταλαιπωρίας που προκλήθηκε σήμερα μερίδα μαθητών έφτασε αργοπορημένα στο σχολείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης το υπουργείο παιδείας απέστειλε το πρωί εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία ζητώντας από τις διευθύνσεις να επιδείξουν κατανόηση αν μαθητές φτάσουν αργοπορημένοι στο σχολείο αυτές τις μέρες.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η παραλαβή του εξοπλισμού για το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και το πότε προγραμματίζεται να επανέλθουν τα λεωφορεία στην κανονική εξυπηρέτηση του κοινού. Όπως ανέφερε πάντως στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ ο αρμόδιος Υπουργός, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες.

Συγκλονίζει η μαρτυρία γιαγιάς για το φλεγόμενο λεωφορείο 

Σοκαρισμένη και έντονα προβληματισμένη μίλησε στον ΑΝΤ1 η γιαγιά ενός μαθητή, η οποία επέβαινε στο λεωφορείο που τυλίχτηκε στις φλόγες. Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα για να ακινητοποιήσουν τα συγκεκριμένα λεωφορεία, διερωτήθηκε. Από το βράδυ της Παρασκευής δεν έχει κοιμηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπ. Μεταφορών: Η ασφάλεια προέχει οποιασδήποτε υπηρεσίας

Πάνω από τα μισά λεωφορεία της Κύπρου ακινητοποιήθηκαν σήμερα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών κ. Βαφεάδης στο Μέρα Μεσημέρι. Πέραν από τους μαθητές, αρκετοί εργαζόμενοι επηρεάστηκαν στην Πάφο, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν τις υπεραστικές διαδρομές. «Η ασφάλεια προέχει οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας» τόνισε ο Υπουργός. 

Όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, όπως προνοεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, όσα λεωφορεία αγοράζονται πλέον, είναι υποχρεωμένα να φέρουν το σύστημα πυρόσβεσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα παλαιότερα λεωφορεία.  

Όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, περιλαμβάνεται όρος για σύστημα πυρόσβεσης σε όλα τα λεωφορεία. Η νομοθεσία διαχωρίζει τα λεωφορεία που αγοράστηκαν πριν και μετά τον ευρωπαϊκό κανονισμό.  

Ωστόσο στη βάση του σχετικού όρου από πλευράς Υπουργείου τονίζεται ότι είναι υποχρέωση να υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός και «έχουμε απαιτήσει να εγκατασταθούν».  

Εντός της ημέρας αναμένεται ενημέρωση κατά πόσον ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι διαθέσιμος στην Κύπρο, εφόσον εγκριθεί πρώτα από εμπειρογνώμονες, ή εάν θα χρειαστεί να εισαχθεί από εξωτερικό. Όποιο λεωφορείο διορθώνεται, εφόσον ελεγχθεί από λειτουργό του Υπουργείου, θα δίνεται ξανά στην κυκλοφορία.  

Οι συμβάσεις των εταιριών μεταφορών υπογράφτηκαν μετά το 2020, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, έχουν ζητηθεί οι σχετικές αναφορές, ώστε να ελεγχθεί τι παραλήφθηκε και τι όχι. 

Όσον αφορά, το φλεγόμενο λεωφορείο της Παρασκευής, ο κ . Βαφεάδης εξήγησε ότι υπάρχουν οκτώ λεωφορεία ίδιου μοντέλου, τα οποία έχουν αποσυρθεί, έως ότου ληφθούν διαβεβαιώσεις ότι έγινε προληπτική συντήρηση τους.  

Λ. Κωνσταντίνου: 400 μαθητές απουσίαζαν από σχολείο σήμερα 

Σχεδόν 400 από σύνολο 800 περίπου μαθητών απουσίαζαν σήμερα από σχολείο στο Δάλι, λόγω της μη διεξαγωγής των σχολικών δρομολογίων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοϊζος Κωνσταντίνου στο Μέρα Μεσημέρι. 

Ο κ. Κωνσταντίνου επικρότησε την απόφαση του Υπουργείου, καθώς «τα θέματα ασφαλείας δεν τίθενται σε οποιαδήποτε ζυγαριά».  

Παράλληλα, χαιρέτισε το ενδιαφέρον που επέδειξε η εταιρεία της Λεμεσού, ωστόσο όπως σημείωσε «δεν μπορώ να μη στιγματίσω για παράδειγμα την εταιρεία της Λάρνακας και Λευκωσίας, που δεν κινείται με τον ίδιο τρόπο, αν ξεκινήσω από το γεγονός ότι εξέδωσαν ανακοίνωση στις 12:30 το βράδυ».  

Εάν υπάρχει καλή θέληση οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου φέροντας παράδειγμα την μετακίνηση άλλων διαδρομών και την επιστράτευση λεωφορείων τρίτων.  

Παράλληλα, εισήγηση από πλευράς Συνδέσμου είναι η μετακίνηση λεωφορείων από τις πόλεις στην ύπαιθρο και στα ορεινά, που είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθεί εναλλακτικό μέσο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.