Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα ένδεκα ορειβατών μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι, στη Δυτική Σουμάτρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ινδονησίας, προσθέτοντας πως βρέθηκαν ζωντανοί άλλοι τρεις, χωρίς να διευκρινίσει την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα έχουν διασωθεί 28 ορειβάτες από τους περίπου 70 που βρισκόντουσαν στο όρος Μαράπι την ώρα της έκρηξης.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι, στη Σουμάτρα, άρχισε την Κυριακή, 3/12, στις 15:54 τοπική ώρα (στις 09:54 ώρα Κύπρου).

Δώδεκα ορειβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται

Άλλοι δώδεκα άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον κ. Μαλίκ, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στην Παντάνγκ.

Η ηφαιστειακή έκρηξη, που παραμένει σε εξέλιξη, εμποδίζει την απομάκρυνση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο με ελικόπτερα, διευκρίνισε ο κ. Μαλίκ.

«Οπτικά, ως και το πρωί, βγαίνουν καπνοί ακόμη από τον κρατήρα. Οπτικά, όλα μοιάζουν ακόμα γκρι», πρόσθεσε.

Ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύθηκε από τον κρατήρα του όρους Μαράπι παρατηρήθηκε σε ύψος ως ακόμη και 3.000 μέτρων πάνω από την κορυφή, δήλωσε χθες ο Χέντρα Γκουνάουαν, επικεφαλής του ινδονησιακού κέντρου ηφαιστειολογίας και γεωλογικών κινδύνων.

Ο Ρούντι Ρινάλντι, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη δυτική Σουμάτρα, δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι από τους περιπατητές που διασώθηκαν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

«Κάποιοι υπέστησαν εγκαύματα» και «διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», εξήγησε. Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν ήταν «εκείνοι που είχαν πλησιάσει τον κρατήρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατάλογο των προσώπων που βρήκε η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (BASARNAS) και συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον οκτώ υπέστησαν εγκαύματα. Ένας από τους διασωθέντες, πέρα από τα εγκαύματα, υπέστη κάταγμα, ενώ άλλος τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο Άντε Σετιάουαν, αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, επισήμανε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες πως οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έλαβαν μάσκες και τους απευθύνθηκε σύσταση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Το Μαράπι, σε υψόμετρο 2.891 μέτρων —το όνομά του σημαίνει «το βουνό της φωτιάς»—, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο στη Σουμάτρα. Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του.

«Η βροχή ηφαιστειακής τέφρας έχει πλέον φθάσει στην πόλη Μπουκιτίνγκι», δήλωσε χθες ο Άχμαντ Ριφάντι, στέλεχος του σταθμού επιτήρησης του όρους Μαράπι.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη. Η χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

Πηγή: cnn.gr & protothema.gr