Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς ομήρους 8 παιδιά και 5 γυναίκες και άλλους 7 ξένους πολίτες.

Το Ισραήλ εξέφρασε νωρίτερα την «επιφυλακτική αισιοδοξία» του ότι η δεύτερη απελευθέρωση ομήρων «θα πραγματοποιηθεί απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση», όπως επισημαίνει Ισραηλινός αξιωματούχος

Το σχόλιο, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, έρχεται μετά από αιγυπτιακό δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι οι διαφωνίες έχουν γεφυρωθεί και η συμφωνία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε μια «αξιολόγηση κατάστασης» με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δεύτερη φάση των απελευθερώσεων θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί».

Η Χαμάς επιβεβαιώνει επίσης, ότι η απελευθέρωση προχωρά.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων ξεπεράστηκαν μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου.

Τι προηγείθηκε

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η δεύτερη  απελευθέρωση ομήρων και μάλιστα απειλείται ακόμη και ολόκληρη η συμφωνία που επιτεύχθει ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμας.

Καταγράφεκε ετράωρη καθυστέρηση που οφειλόταν σε διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών.

Η Χαμάς κατήγγειλε νωρίτερα ότι το Ισραήλ παραβίασε πρόνοιες των συμφωνηθέντων και  έθεσε ως όρο για να συνεχιστεί η διαδικασία της ανταλλαγής να περάσει στην  Βόρεια Γάζα περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε τα συμφωνηθέντας, και έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο.

Μάλιστα εν είδει τελεσιγράφου το Ισραήλ, προειδοποίησε ότι αν δεν της παραδοθούν οι όμηροι μέχρι τα μεσάνυχτα θα επανεκκινήσει την χερσαίας επιχείρηση στην Γάζα.

Οι διαφωνίες  φαίνεται να προέκυψαν  από χθες την πρώτη μέρα της εκεχειρίας και για αυτό τον λόγο στο Ισραήλ βρίσκεται και  αντιπροσωπεία από το Κατάρ, με  στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας.  Οπότε τα όσα αρχικά μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για διαφωνίες που αφορούσαν μόνο στον αριθμό των ατόμων που θα ανταλλάσσονταν, δεν είναι κύρια αιτία καθυστέρησης. 

Το Ισραήλ ζήτησε την απελευθέρωση 14 Ισραηλινών αντί 13 όπως και χθες και ο λόγος ήταν διότι  μια γυναίκα  δεν ήθελε να αποχωριστεί από την ηλικιωμένη μητέρα της και ως αντάλλαγμα πρότεινε να αφήσει 42 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Μέσα σε όλα αυτά, η Χαμάς διαρρέει ότι είναι έτοιμη  να απελευθερώσει  επιπλέον  80 όμηρους κάτι που συνεπάγεται με 8  επιπλέον ημέρες εκεχειρία αφού η  συμφωνία προνοεί ότι για κάθε δέκα ομήρους θα υπάρχει μια μέρα κατάπαυση του πυρός.

Ένταση στην Δυτική Όχθη

Συμφώνα με Παλαιστινικά μέσα ο Ισραηλινός στρατός  διεξάγει επιχειρήσεις στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη  και έχει πολιορκήσει δυο νοσοκομεία.

Καταγγέλλουν υπάρχουν και πτήσεις drones  και σε διάφορες περιοχές ξέσπασαν επεισόδια με την ένταση να είναι στο κόκκινο, υπάρχουν και πληροφορίες για δύο τραυματίες.

Nέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων

Οι κρατικές αρχές του Ισραήλ έχουν στα χέρια τους νέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς κυκλοφορεί βίντεο όπου φαίνονται μέλη να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ εξετάζουν τη λίστα με τα ονόματα στην οποία που πήραν από την Χαμάς, όπου υπάρχουν και παιδιά. Ο Συντονιστής Ομήρων του Ισραήλ, Γκαλ Χιρς, ενήμερωσε τις οικογένειες των ομήρων, αλλά ο κατάλογος δεν θα δημοσιοποιηθεί μέχρι οι όμηροι ν βρευούν με ασφάλεια στα χέρια του Ισραήλ.

Η Χαμάς από την άλλη προσπαθεί να εκμεταλευτεί επικοινωνικά την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους και δημοσιοποιεί ένα βίντεο, όπου τα μέλη της φαίνεται να φροντίζουν ηλικιωμένους και να τους παραδίδουν στα πληρώματα του Ερυθρού Σταυρού.

Υπευνθυμίζεται ότι η τετραήμερη ανακωχή εξασφαλίστηκε την περασμένη Τετάρτη 22/11, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Παρασκευή, 24/11, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 από την Ταϊλάνδη και ένας από τις Φιλιππίνες, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, με πανηγυρική υποδοχή.

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έλαβαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αλλά δεν διευκρίνισαν ούτε τον αριθμό τους, ούτε την ώρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η Αίγυπτος κάνει λόγο για πιθανή παράταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στο Ισραήλ συζητά πιθανή επέκταση της εκεχειρίας

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που ξεκίνησε χθες Παρασκευή, δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος ανέφερε ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.