Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ξεκίνησε σήμερα η κατεδάφιση των δύο πρώτων πολυκατοικιών στην Οδό Τήνου στον κυβερνητικό οικισμό Απόστολος Ανδρέας στα Λατσιά, στο πλαίσιο του Σχεδίου «ΚτίΖΩ».

Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν στις 08:30, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, θα ανεγερθεί η νέα πολυκατοικία στο ίδιο τεμάχιο η οποία αναμένεται να διαρκέσει 17 μήνες .

Παρών βρίσκεται και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μέρα σταθμό» τη σημερινή ημέρα για τον προσφυγικό κόσμο που διαμένει στους προσφυγικούς συνοικισμούς. 

«Η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης είναι πια γεγονός και σηματοδοτεί την πρακτική υλοποίηση της πρώτης φάσης του Σχεδίου ΚτίΖΩ», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, ενώ επισήμανε την ηθική υποχρέωση που έχει αναλάβει η πολιτεία ώστε «να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπατριώτες μας που βιώνουν τις συνέπειες της παράνομης κατοχής». 

Σημειώνεται ότι η ομάδα των 17 δικαιούχων που θα αποτελέσουν τη νέα πολυκατοικία έχουν ήδη συναντηθεί, επιλέξει τριμελή επιτροπή συντονισμού, καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό που θα είναι ο Συντονιστής του έργου.

Πριν το τέλος του έτους, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατεδάφιση των επόμενων πολυκατοικιών που έχουν εκκενωθεί.

1

Πολύ καλή η ανταπόκριση

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι στιγμής η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ καλή, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς. Όπως ανέφερε, 274 δικαιούχοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, 16 έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν, θα πάρουν την αποζημίωση και θα αποχωρήσουν. Επίσης, «γύρω στους 143 παίρνουν το επίδομα ενοικίου, είναι περίπου ένα συνολικό κόστος €100.000 το μήνα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι στην τριμελή Επιτροπή, που έχει συσταθεί για να εξετάσει περιπτώσεις κοινωνικοοικονομικής ευαλωτότητας, έχουν εγκριθεί από τις 64 περιπτώσεις οι 59, οι οποίοι θα τύχουν οικονομικής βοήθειας, «όπως έχουμε υποσχεθεί από τα λεφτά που έχουν δοθεί από δωρητές, όπως είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

«Θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά ότι το Σχέδιο δεν είναι στατικό. Δεν είμαστε απορριπτικοί σε οποιεσδήποτε εισηγήσεις για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και μπορώ να σας πω ότι, στον βαθμό του δυνατού, έχουμε προβεί σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, πρωτίστως από εισηγήσεις των δικαιούχων, αλλά και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων και τα μέλη της Επιτροπής, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Λατσιών για την άψογη συνεργασία και το Δημοτικό του Συμβούλιο, το ΕΤΕΚ, άλλους φορείς που έχουν βοηθήσει και κυρίως και πάνω από όλα το Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τους Λειτουργούς του Τμήματος για την πραγματικά πολύ σκληρή και επίπονη δουλειά που κάνουν όλους αυτούς τους μήνες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συνολικά με αυτό το συμβόλαιο θα κατεδαφιστούν πέντε πολυκατοικίες στον Δήμο Λατσιών.

Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και το συμβόλαιο κατεδάφισης των πολυκατοικιών στον Δήμο Στροβόλου και ακολούθως οι υπόλοιπες από τις 20 πολυκατοικίες. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Ιωάννου, έχουν δημιουργηθεί ομάδες των 16 δικαιούχων, προχωρούν οι ενημερώσεις τους, ορίζουν συντονιστές και προχωρούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας.

«Παίρνουμε και εμείς μέρος σε συσκέψεις για να τους βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε σωστά. Οποιαδήποτε προβλήματα απορίες παρουσιάζονται, να τα επιλύουμε και θα είμαστε συνέχεια εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου «κτίΖΩ».

1

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκινήσει το κτίσιμο των καινούργιων πολυκατοικιών, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι αυτό επαφίεται κυρίως και πρωτίστως στους ίδιους τους δικαιούχους.

«Έχει δημιουργηθεί για παράδειγμα η πρώτη ομάδα, έχουν ορίσει Συντονιστή και πολύ σύντομα θα προχωρήσουν να πάρουν προσφορές, πάντα με τη δική μας καθοδήγηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το κτίσιμο», σημείωσε και επανέλαβε πως το Υπουργείο βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των δικαιούχων και προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη.

«Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους ίδιους πόσο γρήγορα θα κινηθούν. Αλλά αναμένω τους επόμενους μήνες, ούτως ή άλλως, διότι είναι σε προχωρημένο στάδιο»

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, στις δηλώσεις του είπε ότι μια ιστορία 12 χρόνων έχει φτάσει στο τέλος της, και ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Υπουργό, το Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών και όλους όσοι έχουν βοηθήσει «για να βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε αυτό το σημείο και να παρακολουθούμε την κατεδάφιση αυτών των πολυκατοικιών, οι οποίες ήταν επικίνδυνες για τους δημότες μας, για τον κόσμο που κατοικούσε μέσα, ως επί το πλείστον υπερήλικες πρόσφυγες δημότες μας, οι οποίοι διέμεναν εδώ από τη δεκαετία του ’80».

«Αυτές οι πολυκατοικίες είχαν χτιστεί για προσωρινή διαμονή. Τελικά από ότι φαίνεται έχει ξεπεραστεί η αντοχή τους. Ήταν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Από ότι φαίνεται δεν μπορούσε ο κόσμος να συνεχίσει να διαμένει στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, οπόταν προχωρά το κράτος στην κατεδάφιση και στην ανέγερση νέων πολυκατοικιών, την οποία, όμως, ανέγερση θα αναλάβουν οι ίδιοι οι δημότες με την καθοδήγηση πάντοτε του Τμήματος Πολεοδομίας.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σε κάποιους μήνες θα μπορέσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών να επιστρέψουν στα νέα διαμερίσματα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.